Proiectul Nabucco întârzie din cauza egoismului unor state UE

Europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, a declarat duminica (20 septembrie 2009), intr-o conferinta de presa sustinuta la Craiova, ca proiectul care vizeaza construirea gazoductului Nabucco intârzie “din cauza egoismului” unor state membre ale Uniunii Europene.

În opinia lui Marinescu, proiectul gazoductului rusesc South Stream nu va conduce la o intârziere a proiectului Nabucco, mai ales ca presedintele Comisiei Europene a anuntat saptamâna trecuta ca pentru el Nabucco “reprezinta o prioritate personala”.

“Ar fi extrem de important daca Nabucco ar intra cât mai repede in functiune, pentru ca asigura aproape 10% din necesarul de gaz pentru Europa. Acest proiect trebuie realizat, chiar daca exista si alte proiecte in zona. În dezbaterea de saptamâna trecuta de la Strasbourg pe tema Nabucco, tot timpul s-a precizat ca Nabucco trebuie realizat.

Nu cred ca isi va schimba Comisia Europeana atitudinea, dimpotriva, cred ca va influenta demararea cât mai repede a proiectului. Este adevarat ca exista unii care incearca sa traga frâna.
Am vazut o declaratie nebuloasa a purtatorului de cuvânt al consortiului, potrivit careia se va lucra si in 2016 la proiectul Nabucco. Asa este: se va lucra si in 2016 la Nabucco, dar catre granita cu Irakul. S-au facut tot felul de speculatii pe aceasta tema”, a afirmat Marinescu.

Potrivit acestuia, majoritatea europarlamentarilor au cerut continuarea proiectului Nabucco si urgentarea punerii lui in practica, iar el, personal, a solicitat ca negocierile pentru asigurarea surselor de gaz sa fie facute tot de comisia care a negociat cu Turcia pentru semnarea acordului interguvernamental, pentru ca in zona exista suficiente tari – Turkmenistan, Azerbaijan, Kazahstan, Iran, Irak – care doresc sa-si puna la dispozitie sursele de gaz pentru acest proiect.

Marinescu a mai spus ca spera ca odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona sa se schimbe si atitudinea unora dintre statele membre fata de proiectul Nabucco. “Este clar ca este o lupta intre interese diferite.

Eu am si spus in interventia mea din Parlamentul European ca intârzierea proiectului Nabucco este cauzata de egoismul statelor membre, pentru ca unele au avut grija numai de propriul interes, dar acum insa, trebuie sa avem grija de interesul comun.
Eu sper ca se va vota in Irlanda si in momentul in care intra Tratatul de la Lisabona in vigoare, atunci politica energetica devine nu politica comuna, dar se face un pas inainte, pentru ca va fi o politica impartita intre comisie si statele membre” – a mai spus Marian Jean Marinescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.