Tinerii care vor să se instaleze la ţară pot depune proiecte penru accesarea fondurilor europene

Tinerii care vor sa se instaleze in zona rurala pot depune proiecte incepând de saptamâna viitoare pentru a obtine fonduri europene nerambursabile prin masura 112 (“Instalarea tinerilor fermieri”) cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a anuntat duminica (20 septembrie 2009) intr-o conferinta de presa, seful Departamentului Agricultura, silvicultura si politici rurale din PSD, Valeriu Steriu.

El a aratat ca masura vine in sprijinul perioadei actuale, pentru ca singura cale de a redresa rapid economia este, pâna la urma, agricultura, care a reusit in 2009 sa aduca 1,2 miliarde de euro.

“Pentru aceasta masura, sunt disponibili 337 milioane de euro, pâna acum doar 9 milioane fiind folositi pentru primii tineri care au beneficiat de fonduri si urmeaza probabil sa vina un nou val de depunere de proiecte.

Practic, acest lucru se deruleaza incepând cu luna martie a acestui an. Pâna in iulie a fost o prima sesiune de depunere, in care 600 de tineri au depus proiecte, iar in urma discutiilor purtate la Ministerul de Finante s-a hotarât ca saptamâna viitoare sa fie redeschisa o noua sesiune de depunere”, a precizat Valeriu Steriu.

El a adaugat ca, prin aceasta masura, orice tânar care are teren in mediul rural, un venit brut pe acel teren de aproximativ 500 de euro pe luna si doreste sa se instaleze in mediul rural sau care are parinti care ii transfera acest teren poate sa solicite, in prima faza, prin Agentia de Consultanta Agricola, analizarea unui proiect, care se face gratuit, iar apoi acest proiect se depune la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, unde, in termen de 30 de zile, se primeste raspunsul.

Daca acesta este pozitiv, fondurile pot fi contractate imediat, a mai spus deputatul social-democrat. Masura 112 face parte din masurile implementate incepând cu anul 2008 in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Programul are un cost total de 337,2 milioane euro si o cheltuiala publica tot de 337,2 milioane euro (fonduri de la UE si bugetul national). Pot beneficia de aceasta masura atât tinerii care se intorc in tara, cât si cei care locuiesc in România.

Totodata, Steriu a adresat critici partenerilor de guvernare ai PSD, spunând ca incearca sa deturneze atentia de la problemele reale din economie, “aruncând perdele de fum in alte domenii, cum ar fi partea de educatie sau justitie”. Social-democratul a criticat masurile anticriza anuntate de premierul Emil Boc, sustinând ca acesta ar fi trebuit sa se concentreze mai mult pe problemele economice, decât pe politica, pentru relansarea economiei.

“Simpla actiune de neimpozitare a profitului reinvestit pe care Guvernul a adoptat-o – tot la propunerea PSD a fost acceptata – nu este suficienta, de aceea spuneam ca masurile anticriza propuse de PSD si alte partide ar fi trebuit luate in discutie saptamânile care au trecut si ar fi trebuit aplicate. Asumarea pe legile educatiei sau ale salarizarii este total neinsiprata, pentru ca trei saptamâni s-au pierdut strict pe disputele pe aceasta zona, in loc sa se concentreze pe ceva care sa creeze locuri de munca”, a conchis Steriu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.