Topul amenzilor date de Consiliul Concurenţei

– Companiile prinse cu mâţa în sac de către Consiliul Concurenţei au „încasat” în 13 ani amenzi de 390 de milioane de lei. Cele mai consistente zece sancţiuni însumează 297 de milioane de lei – peste trei sferturi din suma totală.

– Domeniile în care s-au aplicat cele mai multe penalizări sunt industria alimentară, segmentul materialelor de construcţii, sectorul farmaceutic, dar şi în servicii – cablu TV, transporturi, asigurări, tichete de masă.

Cazurile mari pe care le-a avut în ultima vreme Consiliul au fost în industria cimentului şi o serie de cazuri pe sănătate, care iar este un sector cu firme mari, dar şi un sector de achiziţii publice şi cred că este mai uşor să apară genul de înţelegeri neconcurenţiale, pentru că avem de a face cu licitaţiile şi cu achiziţiile publice”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Totodată, anchetele îndelungate, a căror medie de desfăşurare este de 26 de luni, au scos la iveală 322 de cazuri de încălcare a politicii concurenţiale.

Cauzele frecvente care au dus la penalizarea companiilor au fost încălcarea Legii concurenţei şi anume articolul 5 (înţelegeri privind participarea la licitaţie cu oferte trucate, înţelegeri de fixare concertată a preţurilor), articolul 6 (abuz de poziţie dominantă) precum şi articolul 15 (încălcarea obligaţiilor agenţilor economici în domeniul concentrărilor economice, prin omisiunea norificării şi/sau punerea în practică a unei operaţiuni înainte de emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenţei)”, susţine Chiriţoiu.

Cartelul de fixare a preţurilor în industria cimentului a fost sancţionat în 2005 cu amenzi de peste 98 de milioane de lei. Din această sumă, doar 66,7 milioane lei au fost achitaţi pentru practici neconcurenţiale. Carpatcement a fost salvată de la plata a circa nouă milioane de euro de către instanţele de judecată.

Nici CFR Marfă nu a scăpat de sub vizorul inspectorilor de concurenţă. În 2006, compania a fost nevoită să plătească la bugetul de stat aproape 27 de milioane de lei pentru abuz de poziţie dominantă.

Afacerea cu insulină l-a atras într-o înţelegere de împărţire a pieţei şi pe distribuitorul de medicamente Relad Pharma. Devenind colegă de suferinţă cu Mediplus Exim, Relad Pharma a fost obligată la plata a 26,3 milioane de lei în 2008, cu aproape jumătate mai puţin decât deţinătorul locului întâi.

Autoritatea de reglementare a practicilor concurenţiale şi-a propus să scurteze perioada de colectare a amenzilor, dar şi să evite confruntările în instanţă. Politica de clemenţă, pusă în practică din 2005 de Consiliul Concurenţei, îi sprijină pe cei mai cooperanţi agenţi economici implicaţi în carteluri. Prin oferirea unor date esenţiale, menite să ducă la soluţionarea rapidă a anchetei, ei pot primi o reducere substanţială a amenzii sau, în cel mai fericit caz, anularea acesteia.

Sursa: Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.