EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Afacerea “Clearstream”: duelurile procesului

Duelul deosebit care ii opune pe Dominique de Villepin si Nicolas Sarkozy captiveaza in asa masura atentia incât paralizeaza orice dorinta de a analiza la rece afacerea “Clearstream”, de a cântari posibila raspundere a celorlaltor 4 factori implicati precum si prejudiciul celorlaltor parti civile in numar de 40.

Procesul incepe luni, 21 septembrie, la Tribunalul corectional din Paris. În principiu, el ar trebui sa se incheie pe 23 octombrie, nimeni neputând prevedea insa ce intorsatura vor lua dezbaterile, scrie cotidianul francez Le Figaro, in editia de luni.
Judecatorii de instructie Jean-Marie d’Huy si Henri Pons au ajuns la concluzia ca, din punctul lor de vedere, fostul premier s-a aflat in fruntea unui complot destinat sa-l desfiinteze sub raport politic pe cel ce avea sa devina presedintele Republicii.

În continuare, eliminând ipoteza unei “simple” escrocherii bazate pe informatiile urzite de un falsificator oportunist (Imad Lahoud), judecatorii nu explica cu adevarat motivul pentru care numele a câtorva zeci de personalitati, oameni politici sau nu, total straine de rivalitatea Sarkozy-de Villepin, au fost introduse fraudulos pe listele cotatiilor. Jean-Louis Gergorin, prezentat drept “corbul” si Imad Lahoud, ca autorul falsificator, sunt in aceasta schema instrumente in mâna lui de Villepin.

Aceasta grila de lectura este seducatoare din punct de vedere psihologic, potrivit ziarului francez. Respecta ea oare calea judecatoreasca? Tribunalul corectional trebuie sa raspunda la aceasta intrebare. Sentimentul de detestare dintre Nicolas Sarkozy si Dominique de Villepin atinge, prin intermediul procedurii, o intensitate inedita pentru rivali politici din aceeasi tabara in cea de-a V-a Republica.

Marturisirile sefului statului cu ocazia recentei sale calatorii in Brazilia (“A venit timpul sa ne eliberam odata pentru totdeauna de toate aceste intrigi, de aceste calomnii in cea de-a V-a Republica”) exprima o exasperare intacta, imposibil de ascuns.
Cu atât mai mult cu cât, potrivit unor protagonisti, Dominique de Villepin se prevala de instructiunile lui Jacques Chirac pentru a urgenta anchetele pe marginea fisierelor explozive.

Fostul locatar de la Elysée a dezmintit, fara indoiala, orice implicare personala iar cei apropiati au procedat la fel. Dar dosarul lui Nicolas Sarkozy suspecteaza o complicitate intre cei doi barbati, destinata sa-i distruga sansele la alegerile prezidentiale din 2007.

În revansa, ofensiva mediatica declansata de Dominique de Villepin cu doua saptamâni inainte de deschiderea deliberarilor – de notat totusi ca procurorul din Paris a fost cel care “a tras” primul in el – tradeaza dorinta acestuia de a inscrie puncte in ochii opiniei publice inainte ca tribunalul sa deschida dosarul.

Este vorba de o “indârjire” a presedintelui Republicii, care este pus in discutie, intru-un mod destul de comic, pentru ca nu a facut plângere… suficient de devreme. Însusi principiul constituirii sale in parte civila este contestat, sub pretextul ca, beneficiind de imunitate totala, seful statului – care nu se afla totusi la primul sau proces – nu se poate comporta ca un petitionar comun.

Victima Sarkozy va aduce, fara nicio indoiala, prin vocea prietenului si avocatului sau Thierry Herzog, o acuzatie fara nuanta la adresa lui de Villepin. Acesta, aparat de Olivier Metzner, Henri Leclerc, Luc Brossolet si Olivier d’Antin, va da replica prin intermediul unui sistem de aparare minimalist, care poate fi rezumat intr-o singura propozitie: nu eram la curent cu nimic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata