Culturile de sfeclă şi rapiţă din Suceava ar putea lua locul grâului

1

Sfecla de zahar si rapita ar putea lua locul grâului in optiunea cultivatorilor din judetul Suceava. Seful Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DGADR) Suceava, Stefan Indianu, a declarat luni (21 septembrie 2009) ca si in acest an cultivarea grâului s-a dovedit o afacere falimentara, in judet obtinându-se o productie slaba, iar pretul oferit de procesatori pe kilogram fiind foarte mic, sub cel de anul precedent.

Directorul DGADR Suceava explica situatia prin scaderea cererii de grâu de pe piata, pe fondul crizei economice, conditii in care procesatorii achizitioneaza doar cantitati mici, de la cei dispusi sa-si vânda productia la preturi derizorii.

Totodata, cultivatorii, cu unele exceptii, isi vând grâul individual, in cantitati mici, fara a fi constituiti in asociatii, ceea ce ii face vulnerabili in fata marilor procesatori. Conform datelor centralizate la DGADR Suceava, cerealele din categoria grâu, secara si triticale au fost cultivate in acest an pe o suprafata de 25.427 de hectare de teren, pe mai bine de 20.000 de hectare fiind pus grâu.

Productia medie obtinuta a fost de 2.911 kilograme la hectar, cu aproximativ 300 de kilograme sub media obtinuta in anii precedenti. Potrivit lui Stefan Indianu, motivul este seceta ce s-a manifestat in perioada aprilie – mai si a afectat grav planta, ce avea atunci nevoie de cantitati importante de apa. În prezent pretul la grâu abia atinge 0,40 lei la kilogram, conditii in care producatorul nu-si poate acoperi nici macar cheltuielile investite in cultura.

Unii cultivatori sunt hotarâti sa nu vânda grâul si sa-l pastreze pâna spre sfârsitul anului, când spera sa obtina un pret mai bun, insa multi fermieri au nevoie de bani pentru noile lucrari agricole si nu mai pot astepta foarte mult.

Directorul DGADR Suceava a spus ca unica sansa este ca fermierii, indiferent de domeniul agricol pe care se axeaza, sa se reuneasca in grupuri de producatori, la nivelul localitatilor in care stau.
Totodata, in conditiile in care grâul se dovedeste, de ani de zile, o cultura agricola din care nu se scot bani, taranii ar trebui sa se orienteze si spre alte culturi, mai putin lucrate in Bucovina.

El a exemplificat in acest sens sfecla de zahar si rapita, cultivarea lor aducând rezultate bune in ultimii ani, cu mentiunea ca a doua depinde foarte mult de conditiile climaterice. Seful DGADR Suceava a precizat ca sfecla de zahar este singura cultura in cazul careia se garanteaza un pret, iar recolta e preluata de pe câmp de procesator.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai spune

    Mucosul asta a ajuns Director??Parca erai de la SRI!Ai uitat cum invatai la Facultate????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.