EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Diplomaţia şi conflictul ungaro-slovac

0

Înaltul Comisar OSCE pentru Minoritati Nationale, norvegianul Knut Vollebaek, a vizitat Ungaria si Slovacia, afirmând despre legea slovaca referitoare la limba de stat ca “nu este in mod necesar contra normelor europene”, in timp ce premierii celor doua tari au emis dupa intâlnirea de la 10 septembrie o declaratie comuna, care vorbeste despre masuri menite a ameliora relatiile bilaterale.

Cu toate acestea, intre cele doua parti conflictul este departe de a se incheia, lucru la care contribuie si unele gafe diplomatice, comenteaza ziarul ungar de limba engleza The Budapest Times.
În opinia lui Vollebaek, legea slovaca “nu este in mod necesar contra normelor europene” insa este ambigua in formulare si are nevoie de un cadru clar de implementare, pentru a evita discriminarea pe baza etnica, declaratia comuna, emisa dupa intâlnirea dintre premierul ungar, Bajnai Gordon si cel slovac, Robert Fico, contribuind si ea la linistirea apelor.

În ciuda acestei apropieri insa, Fico a refuzat sa plece urechea la cererile multor politicieni maghiari si etnici maghiari din interior de a aboli recentele amendamente la legea slovaca a limbii de stat, unele din prevederile acestei legi, precum cel care spune ca in localitatile cu mai putin de 20% populatie minoritara doar slovaca poate fi folosita in documentele oficiale, provocând suparare printre cei o jumatate de milion de etnici maghiari din Slovacia.

Fico a fost insa de acord sa asculte orice recomandare a OSCE – invitat ca mediator – legat de de implementarea legii. Dupa intâlnirea din 15 septembrie, la Budapesta, dintre Vollebaek, pe de-o parte, si premierul ungar si ministrul de externe Peter Balazs, de cealalta parte, Bajnai afirma ca a fost asigurat ca legislatia slovaca nu va fi utilizata in scopul de a pedepsi oamenii pe nedrept pentru faptul ca-si folosesc limba materna.

Seful comisiei pentru afaceri externe din parlamentul ungar, politicianul Fidesz Zsolt Nemeth i-a multumit lui Vollebaek pentru sprijinul acordat etnicilor maghiari si pentru medierea intre cele doua tari. Comisarul OSCE a facut 15 recomandari, pe care autoritatile slovace au refuzat sa le faca publice.

Potrivit ministrului slovac de externe, Miroslav Lajcak, comisia mixta ungaro-slovaca pentru minoritati va discuta legea amendata asupra folosirii limbii slovace pe 25 septembrie. Vollebaek s-a intâlnit cu ocazia vizitei din ziua urmatoare, la Bratislava, si cu presedintele partidului coalitiei maghiare (MKP), Csaky Pal.

Încercarile de impaciuire ale guvernului maghiar par sa fi fost impiedicate de declaratiile facute joi, 17 septembrie, in cadrul unui interviu acordat ziarului german Sueddeutsche Zeitung, de catre ministrul ungar de externe, Balazs Peter, declaratii care au provocat convocarea la ministerul slovac de externe a ambasadorului maghiar la Bratislava, Antal Heizer, pentru a i se comunica nemultumirea si dezamagirea partii slovace legat de acele afirmatii.

Ministrul ungar de externe comparase Slovacia, in interviul cu pricina, cu un frate mai tânar pe care Ungaria trebuie sa-l instruiasca in ce priveste “manierele europene”, acesta facând si niste comparatii deloc magulitoare intre Slovacia si regimul crud din România sub dictatorul Nicolae Ceausescu.

Balazs si omologul sau slovac vor avea prilejul sa se revanseze cu prilejul Adunarii generale a ONU de saptamâna aceasta, la New York, Lajcak afirmând, referitor la declaratia comuna in 11 puncte semnata la 10 septembrie de Bajnai si Fico: “Dorim sa demonstram un progres marcat in directia realizarii declaratiei comune, in interval de 2 luni”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.