Medvedev se consideră mai important decât Putin

În interviurile acordate mass-media straine, presedintele rus Dmitri Medvedev este nevoit adesea sa raspunda la intrebarea “cine, totusi, conduce Rusia – el sau actualul sef al guvernului, Vladimir Putin?”.

De obicei, Medvedev raspunde calm. De exemplu, in interviul acordat mai demult mass-media chineze, Medvedev a spus ca tandemul functioneaza in mod eficient, el in functia de presedinte, iar Putin ca premier.
De asemenea, in discutia avuta anul acesta la BBC, Medvedev afirma: “Eu conduc statul, eu sunt seful statului si pe aceasta se bazeaza repartizarea imputernicirilor. Dnul Putin este sef al guvernului, iar aceasta este o munca mare, complicata.

Însa, in mod evident, deciziile importante ale statului sunt luate de presedinte”. De data aceasta, in interviul acordat sâmbata postului american de televiziune CNN, Medvedev a avut o reactie mai emotiva, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
În Rusia este atât de dezvoltata birocratia, incât nimeni nu va misca nici macar un deget pâna când Medvedev nu va semna o hârtie, chiar daca cineva are o alta parere despre cine conduce tara.

Citeste si:  Parcarea pe litoralul bulgăresc costă cât şi cazarea la hotel

Totusi, acest lucru trebuie sa fie foarte evident pentru cei care incearca sa gaseasca un raspuns la respectiva intrebare, a spus Medvedev in interviul acordat CNN. Medvedev a subliniat ca in Rusia doar un singur om determina politica externa a tarii si acest om este el, presedintele. Toate decretele si deciziile sunt luate de seful statului.

Probabil, noteaza ziarul rus, tocmai pentru a confirma aceste declaratii, in interviu Medvedev a vorbit pe marginea unei serii intregi de probleme externe, inclusiv despre programul nuclear al Iranului si despre Israel, precum si despre contactele sale cu liderul american Barack Obama. Din declaratiile liderului rus rezulta ca lui ii face placere sa comunice cu omologul sau american.

Citeste si:  Bărbatul arestat pentru că a piratat calculatoarele unor vedete riscă până la 121 ani de închisoare

Fara sa-si ascunda satisfactia, Medvedev a subliniat ca in timpul vizitei pe care Obama a desfasurat-o in iulie la Moscova, ei doi au comunicat peste opt ore. În ajunul unei noi intrevderi pe care cei doi lideri urmeaza sa o aiba in data de 23 septembrie la New York, Medvedev i-a multumit presedintelui american pentru aspiratia sa de a reglementa numeroase probleme si pentru capacitatea de a asculta argumentele interlocutorului.

Declaratiile facute de Medvedev in timpul interviului arata ca, in linii mari, pozitia Moscovei privind programul nuclear iranian se mentine: Teheranul trebuie sa fie convins prin stimulente si incurajari sa colaboreze cu comunitatea internationala. Referitor la posibilele livrari de sisteme de racheta rusesti C-300 catre Iran, Medvedev a amintit ca Moscova vinde doar sisteme de aparare, iar contractele sunt incheiate in conformitate cu obligatiile pe plan international ale Rusiei. Liderul rus a recunoscut: reprezentantii Israelului l-au asigurat ca nu planuiesc sa atace Iranul.

Citeste si:  Un israelian a găsit un cec de 100.000 dolari în Zidul Plângerii

Presedintele Medvedev a abordat si probleme structurale ale economiei ruse, cum ar fi “nivelul categoric indmisibil al coruptiei”, probleme pe care liderul rus le-a vizat in numeroase alte discursuri publice. Au “incasat-o” si “bosii regionali”, carora, potrivit presedintelui rus, nu le convine ca despre ei sa se scrie articole critice. Însa, in opinia lui Dmitri Medvedev, libertatea presei nu poate fi ingradita.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close