Modificările în statutul Poştei mobilizează sindicatele din Franţa

O greva cu durata nedeterminata incepe luni, 21 septembrie, la Paris, anuntând o zi nationala de actiune impotriva modificarii statutului Postei, prevazuta pentru marti, scrie cotidianul francez La Croix.

La chemarea sindicatelor, activitatea ar trebui sa fie perturbata in 185 de oficii postale din capitala Frantei incepând de luni. Factorii postali din Paris protesteaza impotriva reorganizarilor interne si contra reducerii numarului de posturi la ghisee – 140 au fost desfiintate in ultimele 6 luni. Potrivit acestora, modificarile ar fi provocat o prelungire a timpului de asteptare, cu deosebire in cartierele populare.

Aceasta miscare locala se inscrie in cadrul contestarii la nivel national a unui dosar social considerat a fi unul dintre cele mai sensibile: schimbarea statutului Postei. În 29 iulie, guvernul francez a adoptat un proiect de lege care urmeaza sa fie prezentat in Parlament la sfârsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie.

Posta, in prezent “institutie publica cu caracter comercial”, ar trebui sa devina de la 1 ianuarie 2010 societate anonima. Autoritatile publice apreciaza ca aceasta modificare este un preambul juridic indispensabil recapitalizarii acestei institutii. Posta are intr-adevar nevoie de fonduri noi. Având datorii mari, cifrate la 6 miliarde de euro, institutia se confrunta cu o reducere insemnata a volumului corespondentei transmise, in urma dezvoltarii Internetului.

În plus, Posta trebuie sa faca si investitii ca sa ramâna competitiva: in urma unei directive europene, sectorul postal va fi total deschis concurentei, de la 1 ianuarie 2011.

“Având grija ca statutul sau sa evolueze si cu ajutorul unei injectii de capital de 2,7 miliarde de euro – dintre care 1,2 miliarde din partea statului si 1,5 miliarde prin Casa de Depuneri – vom reusi sa-i dam aceste mijloace”, a aratat la 20 septembrie ministrul Christian Estrozi, intr-un interviu acordat ziarului Le Parisien.

Dar pentru sindicatele Postei si pentru partidele de stânga, toate acestea reprezinta inceputul unei privatizari. Este suficient sa ai in vedere precedentele referitoare la France Telecom, EDF (Electricité de France, cea mai importanta companie de utilitati din Franta, n.red.) sau GDF (Gaz de France, n.red.).

Guvernul considera, la rândul sau, ca aceasta polemica este inutila, dat fiind ca proiectul de lege prevede ca tot capitalul va ramâne public si ca vor fi mentinute misiunile de serviciu public – transmiterea corespondentei, distribuirea sa timp de sase zile din sapte, accesul la serviciile bancare. De asemenea, sindicatele se tem de o accelerare a restructurarilor.

Potrivit unui lider sindical, “ultimele rezultate semestriale vorbesc despre desfiintarea a 7.500 de posturi in 6 luni”, ceea ce conducerea dezminte. Opozitia intelege in orice caz sa se slujeasca de dosar.
În perioada 28 septembrie-3 octombrie, un “Comitet national impotriva privatizarii Postei”, care reuneste sindicate, partide de stânga si asociatii, va organiza pe tot cuprinsul Frantei un “referendum popular”. În speranta ca aceasta emblema a serviciului public va mobiliza opinia publica, mai scrie La Croix.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.