Trei sferturi dintre firme duc lipsă de lichidităţi

Creantele neincasate reprezinta in prezent principalul pericol la care sunt expuse firmele din sectorul privat, acestea amenintând grav lichiditatile a circa 80% dintre companii, arata studiile efectuate de R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit.

Potrivit Mirelei Serban, Managing Partner R&M Audit, din punct de vedere legal, creantele neincasate pot avea la baza mai multe categorii de situatii in care se afla firma care are datorii.

De la inceputul anului pâna in prezent, cele mai frecvente au fost cazurile in care debitorul a inregistrat dificultati financiare majore, care i-au afectat intreg patrimoniul (40%), pe locul al doilea aflându-se firmele care au intrat in procedura de faliment inchisa prin sentinta judecatoreasca (28% dintre cazuri). Cazurile in care firma debitoare a fost dizolvata sau lichidata reprezinta aproximativ 12% dintre situatiile care conduc la existenta creantelor neincasate, a spus ea.

Lipsa de lichiditati a fost unul dintre atributele crizei economice mondiale care s-a resimtit inca de anul trecut si care, prin efectul sau in spirala in România, in sensul cresterii dobânzilor bancare, a determinat scumpirea creditelor, fapt care a contribuit in continuare la accentuarea lipsei de lichiditati necesare oricarei companii pentru a-si derula activitatea.

“Pe parcursul acestui an, fireste ca problemele s-au acutizat, iar dificultatile financiare ale oricarei companii s-au propagat asupra partenerilor de afaceri, contractele nederulate si facturile neincasate afectând firmele in egala masura.

Contractele nederulate au, fireste, urmari negative asupra afacerii respective, iar situatia devine si mai grava in cazul facturilor neincasate, dar pentru care trebuie indeplinite obligatiile catre stat, sub forma platii TVA-ului, a impozitului pe profit si, eventual, pe dividende, dupa incheierea exercitiului financiar”, a adaugat reprezentantul R&M Audit.

În opinia Mirelei Serban, introducerea unui sistem de esalonare – in anumite conditii – a platii obligatiilor fiscale restante ar putea salva minim 30% dintre companiile care intra in insolventa Companiile au la indemâna anumite cai pentru a-si diminua pierderile provocate de creantele neincasate: recuperarea acestora prin intermediul unei societati specializate, in schimbul unei comision de recuperare sau vânzarea creantei in schimbul unei valori de rascumparare.

Ambele demersuri au drept urmare obtinerea de lichiditati si, in plus, amândoua au avantaje fiscale: comisionul de recuperare este o cheltuiala deductibila, iar venitul obtinut din vânzarea creantei este deductibil fiscal la calculul impozitului pe profit (pentru pierderea aferenta vânzarii de creante), este ede parere Mirela Serban.

“Dincolo de facilitatile fiscale, aceste demersuri au adesea sanse de succes si, in plus, cel mai adesea, plata pentru astfel de servicii se realizeaza pe baza de comision din creantele sau debitele recuperate. Cu toate acestea, sunt inca putine companiile care apeleaza la metodele mentionate anterior: majoritatea prefera sa negocieze ele insele cu debitorii un timp care, adesea, este mult prea indelungat, fapt ce le aduce noi prejudicii”, a subliniat ea.

Mirela Serban a subliniat ca, in balanta contabila, o companie poate marca profit, dar daca inregistreaza debite semnificative pe care nu este capabila sa le incaseze pentru a plati salariile, furnizorii etc. se poate considera ca, din punct de vedere tehnic, firma respectiva este practic in faliment.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.