14% dintre pensionarii din Moldova au pensii de invaliditate

În cele 6 judete ale Moldovei, dintr-un total de 896.163 pensionari, 641.160 erau la limita de vârsta, iar 126.062 persoane primeau pensii de invaliditate, adica mai mult de 14%, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), referitoare la platile efectuate in luna iulie.

În timp ce pensia medie platita in perioada mentionata varia intre 494 lei (judetul Botosani) si 646 lei (judetul Bacau), pensiile medii de invaliditate nu erau cu mult diferite.

Astfel, in judetul Botosani, pensia medie de invaliditate era de 488 lei, iar in Bacau a fost in cuantum de 534 lei. În acelasi timp, pensionarii la limita de vârsta, cu vechime completa, au primit, in medie, 686 lei in judetul Botosani si 893 lei, in judetul Bacau.

La prezentarea raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din România marti (22 septembrie 2009) seful statului a afirmat ca se impune un proces rapid de verificare a celor care au obtinut pensii de invalididate in ultimii ani, mai ales in zonele unde densitatea este foarte, pentru ca sistemul de asistenta sociala este “grosolan fraudat”.

Citește și
3 Comentarii
  1. MOLNAR spune

    In toata tara situatia e la fel.

  2. duminica gheorghe spune

    Toti cei care au pensie de invaliditate ori sant bolnavi si asta e foarte rau ori locurile lor de munca au disparut ca urmare a unor disponibilizari. Nu vad nici-un avantaj pentru o persoana care a avut un loc de munca stabil si a fost dat afara si a cautat si el o sursa sa traiasca in continuare. Pensia de 5oo roni este o rusine pentru clasa noastra politica car au salarii de 2o.000 roni si facilitati deosebite.Rusine celor ce ne-au adus in aceasta situatie,, miloaga,, Sa cersim, pentru a traii.Sa se creeze locuri de munca nu comisii sa le taiem pensiile oamenilor.

  3. Robert spune

    De ce nu se face o limita de 2.000 max pentru orice pensionar. ce vor ie Ceasuri Doxa, Adidasi Nike, Hawai. Cand altii nici nu vi. Sa le ………………

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.