EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Apuseni: aur, argint, cupru şi… şomaj

Zona Muntilor Apuseni, unde se afla cele mai mari zacaminte de aur, argint si cupru ale României, se confrunta cu un somaj extrem de ridicat, existând orase in care singurii angajatii sunt cei din sistemul bugetar.

Localitatile din Apuseni se confrunta cu o rata reala a somajului, care ajunge, de exemplu, in unele orase, si la 90%. În acelasi timp, in Apuseni se afla un zacamânt care contine 64% din totalul rezervelor de cupru ale tarii noastre, la Rosia Poieni, iar in imediata vecinatate, la Rosia Montana, se gaseste cel mai mare zacamânt auroargintifer din Europa.

Chiar daca, oficial, rata somajului in orasul Zlatna este in prezent de doar 10%, aceasta este in realitate mult mai mare, deoarece majoritatea localnicilor nu mai primesc ajutor de somaj de ani buni, iesind din evidentele oficiale. În anul 2007, dupa inchiderea societatii “Ampelum”, infiintata in 1747, precedata, in 2005, de cea a exploatarii miniere “Zlatmin”, autoritatile locale sustineau ca rata somajului a ajuns in oras la 90%.

Practic, singurii care aveau un loc de munca erau angajatii din Primarie, de la spital, scoli, Politie si cei care lucrau la putinele magazine si SRL-uri din oras. Situatia nu s-a schimbat radical intre timp, chiar daca rapoartele oficiale arata ca rata somajului este in prezent de doar 10%, oricum mult peste media pe tara.

Cei mai multi dintre localnici nu mai primesc nici indemnizatie de somaj, dupa ce le-a expirat perioada de acordare a somajului. Un alt oras din Apuseni – Abrud – se confrunta la rândul sau cu o rata uriasa a somajului, numai in luna august fiind concediati colectiv aproape 500 de angajati ai “Energo Mineral”, societate care a denuntat contractul de cooperare cu statul român privind exploatarea de cupru de la Rosia Poieni.

Înfiintata in 1977, sub denumirea de Sucursala Miniera Abrud, exploatarea avea ca obiect principal de activitate extractia si prepararea minereurilor cuprifere sarace de la Rosia Poieni. Zacamântul era evaluat la peste un miliard de tone de minereu, cu un continut mediu de 0,353% cupru, si aproximativ 3,9 milioane de tone de metal.

Unitatea a fost pusa in functiune 8 ani mai târziu, in 1985, fiind proiectata pentru o capacitate de noua milioane de tone minereu extras si prelucrat pe an. Înainte de 1989, la Rosia Poieni lucrau câteva mii de oameni, multi dintre ei facând naveta de la Alba Iulia sau Turda.

În prezent, in Abrud, cele mai importante firme din punct de vedere al numarului de angajati sunt “Cuprumin”, cu aproximativ 100 de salariati, “Mestesugarul”, cu circa 80 de angajati, si “Filatura de bumbac”, unde lucreaza peste 70 de muncitoare.

Câstigul salarial obtinut este unul care asigura in cele mai multe cazuri doar supravietuirea, la Filatura de bumbac, de exemplu, angajatele fiind platite, in medie, dupa cum sustin acestea, cu doar 300 de lei pe luna.
În plus, din cauza suprasolicitarii fizice si psihice, spun muncitoarele, multe dintre angajate au renuntat la locul de munca. Din pacate, s-a ajuns si la o tragedie, sefa de personal a unitatii luându-si viata recent fiindca nu a mai rezistat psihic, dupa cum sustin apropiatii femeii.

Primarul orasului Abrud, democrat-liberalul Tiberiu Ratiu, a declarat ca rata oficiala a somajului in orasul care are aproximativ 6.000 de locuitori este de peste 42%, iar cea reala in jur de 70%. Si in orasul Cimpeni localnicii se confrunta cu o rata mare a somajului, respectiv de 10,4% la sfârsitul lunii august.

Specializata in prelucrarea lemnului, fabrica de mobila din Cimpeni, care devenise in ultimii ani principalul agent economic din Muntii Apuseni din punct de vedere al numarului de angajati, a intrat in faliment la inceputul verii si cei peste 400 de muncitori au ramas fara loc de munca. Câteva zeci dintre acestia au fost reangajati de curând.

Cea mai importanta firma care isi deruleaza activitatea in prezent este specializata tot pe productia de mobilier si are peste 300 de angajati. Si in mediul rural, zona Apusenilor se confrunta cu cele mai mari ponderi ale numarului de someri inregistrati.
Astfel, potrivit unui raport al Directiei Generale de Statistica Alba, comunele cu cele mai mari rate ale somajului din judet sunt Scarisoara (29%), Albac (27,1%), Horea (22,3%) si Avram Iancu (22%).

Situatia este asemanatoare si la Rosia Montana, localitate unde specialistii sustin ca se afla cel mai mare zacamânt auroargintifer din Europa, dupa inchiderea in 2007 a exploatarii de stat Rosia Min.
La nivelul judetului Alba, rata somajului este cu mult peste media pe tara. Alba ocupa prima pozitie in Transilvania si locul al treilea pe tara, cu o rata a somajului de peste 10,7% si cu aproape 20.000 de someri. Judetul Alba dispune, pe de alta parte, de resurse naturale importante, de la complexe metalifere neferoase (aur, argint, cupru, plumb, zinc, pirita, mercur), la sare, calcar, mangan, bentonita, gresie, marmura, lemn, gaze naturale, etc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata