EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Băsescu propune discuţii pentru un pact pe asistenţă socială

0

Presedintele Traian Basescu, prezent marti (22 septembrie 2009) la lansarea raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din România, a propus elaborarea unui pact pentru asistenta sociala, care sa fie insusit de partide, discutiile asupra acestuia urmând sa fie demarate dupa alegerile prezidentiale.

“Este un efort consistent, pe care am convingerea ca Ministerul Muncii il poate declansa. Ceea ce eu as ruga, in continuare, comisia ar fi sa ne puna la dispozitie tuturor un proiect al pactului pentru asistenta sociala pe care sa si-l insuseasca partidele, sa vina cu observatii la el, sa-l dezbatem in societatea civila.
Si zic, undeva in ianuarie, sa ne limpezim de alegerile prezidentiale, calm (…), daca se poate, sa putem incepe discutiile pentru un pact national cu privire la protectia sociala.

Dar rugamintea mea este ca aceeasi comisie, care stie foarte bine realitatile sistemului de protectie sociala românesc, sa ne dea o baza de discutie venita de la profesionisti si cu argumentul oamenilor care nu sunt angajati politic”, a declarat seful statului. El a evidentiat ca in domeniul protectiei sociale exista 179 de acte normative, care instituie 202 categorii de asistati social.

“Sigur, aici nu intra cei care primesc ajutoare de incalzire fara sa aiba nevoie, cei care sunt racordati la incalzirea centrala, desi nu au nevoie, primesc aceasta subventie. Dar, sunt 202 de categorii de asistati social.

Este evident ca impactul politic asupra deformarii sistemului de asistenta sociala din România a fost urias, ca multe acte normative s-au emis in preajma alegerilor pentru a atrage voturi din partea uneia sau a alteia dintre categoriile asistate si ca acest lucru trebuie sa inceteze”, a sustinut Traian Basescu.

Evidentiind importanta unui pact national pentru protectie sociala, el a subliniat ca este nevoie de o viziune pe termen lung, de solidaritatea societatii, dar si a intregii clase politice, care “sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale”. “Ce nu facem astazi va fi un dezastru pentru 2030.

În materie de protectie sociala si de asigurarea resurselor financiare, pentru ca protectia sociala sa poata avea loc pe termen lung, deciziile care nu se iau astazi intind factura celor care vor avea nevoie de protectie sociala in anii 2025-2030. Deci masurile trebuie luate acum”, a afirmat seful statului.

Potrivit presedintelui, un astfel de cod al asistentei sociale trebuie sa stabileasca beneficiarii unor astfel de ajutoare, cuantumul lor si conditiile de apartenenta la acest sistem.

Basescu i-a multumit profesorului Marian Preda, presedinte al comisiei, dar si celorlalti membri ai acestui for pentru “munca extraordinara” pe care au facut-o. “În fapt, acest raport este o oglinda a sistemului de protectie sociala din România cu toti factorii care au contribuit la ineficienta acestui sistem.

Ei sunt mentionati pentru ca raportul are doua parti esentiale, zona de diagnostic a sistemului de protectie sociala si zona de solutii. Am convingerea ca si una si alta reprezinta primul material de asemenea dimensiuni care inglobeaza toate aspectele si care se poate constitui intr-un excelent document de la care sa porneasca mai departe politici guvernamentale adaptate realitatilor României”, a spus presedintele.

El a adaugat ca va transfera raportul Guvernului si Parlamentului, ca documente ale Presedintiei, pe care se poate lucra in continuare. “Eu cred ca ceea ce avem de facut de acum inainte nu mai este sa mai scriem vreo trei rapoarte. Avem o baza exceptionala pe care putem discuta, o baza stiintifica.

Haideti sa trecem in baza unei propuneri de pact, pe care cred eu ca cel mai nimerit este sa o faca aceasta comisie, sa ne asumam principalele directii strategice in ceea ce priveste politicile sociale si, dupa ce semnam toti, sa le si transpunem in legi”, a precizat seful statului. În opinia sa, o prelungire a dezbaterilor, luni in sir, dupa elaborarea unui document stiintific, ar fi o pierdere de timp.

“Avem acest raport, avem solutiile propuse de raport, va propun sa trecem la elaborarea unui proiect de pact pentru politicile sociale, pe care sa il pregateasca tot comisia si momentul in care sa fie discutat acesta este delicat, având in vedere intrarea in campanie electorala. Va propun o legatura cu comisia in acest sens, in mod deosebit sindicatelor, iar politicul sa se implice dupa terminarea alegerilor”, a afirmat Traian Basescu.

Daca societatea ar ajunge la un acord in ce priveste pactul pentru politici sociale, “politicul nu ar mai trebui sa faca mare lucru, decât sa il valideze”, a explicat el. “Nimeni nu si-ar putea permite sa vina cu solutii care sunt in afara societatii, cu conditia ca solutiile propuse si directiile strategice sa aiba un corespondent in resurse, resurse existente sau pe care sa le cream in continuare.

Una din resursele uriase ale sistemului de protectie sociala românesc o reprezinta exact resursele interne acolo unde se face risipa, acolo unde se da protectie sociala nejustificat de situatia materiala sau sociala a celor care o primesc”, a conchis presedintele.

Comisiei

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.