Boc: România se va concentra pe sprijinirea agriculturii şi a dezvoltării rurale durabile

România se va concentra, in urmatorul deceniu, pe sprijinirea agriculturii si a dezvoltarii rurale durabile, care sunt in egala masura instrumente “valoroase” pentru combaterea efectelor nocive ale incalzirii globale, a transmis marti (22 septembrie 2009) premierul Emil Boc, participantilor la summit-ul ONU privind schimbarile climatice.

“Ne confruntam in fiecare zi cu efectele negative ale schimbarilor climatice. Fie ca vorbim de inundatii, seceta sau desertificare, furtuni puternice si incendii forestiere din ce in ce mai pronuntate, schimbarile climatice ne afecteaza viata din ce in ce mai mult.

Ele isi fac deja vizibile efectele in ceea ce priveste siguranta alimentara, sanatatea, infrastructura sau accesul la resursele naturale”, mentioneaza seful Executivului in mesajul transmis cu acest prilej. Primul-ministru a precizat ca România este ingrijorata de distrugerile cauzate mediului de noile conditii climatice, dar si de impactul lor asupra economiilor si comunitatilor din intreaga lume.

“Fara indoiala, acum este momentul sa actionam ferm si trebuie sa actionam unitar, fiecare conform propriilor capacitati. Îmi exprim speranta, in numele natiunii mele, ca anul 2009 va reprezenta un moment de cotitura in aceasta privinta. Responsabilitatea pentru viitoarea securitate si bunastare a tarilor noastre ne cere sa ajungem la o intelegere la nivel global, la Copenhaga, pentru a limita efectele negative ale schimbarilor climatice”, a subliniat premierul român.

Seful Executivului de la Bucuresti a dat asigurari ca România, impreuna cu alte state partenere din Uniunea Europeana, este hotarâta sa actioneze ferm in vederea reducerii emisiilor poluante si pentru a pune in practica masuri de reducere si adaptare semnificative si a amintit ca tara noastra este semnatara a Protocolului de la Kyoto, angajându-se, in decembrie anul trecut, sa reduca cu 20% emisiile poluante, pâna in 2020, si sa acopere 20% din necesarul sau de energie din surse regenerabile.

“Acest angajament vizionar al Uniunii Europene ar putea fi transformat intr-un obiectiv si mai ambitios, anume o reducere cu 30% a emisiilor poluante, daca celelalte tari dezvoltate insotesc acest obiectiv cu masuri adecvate.
Consideram ca este foarte important ca toate tarile lumii, de la cele mai dezvoltate, la economiile emergente si cele in curs de dezvoltare, impartasesc obiectivul limitarii incalzirii globale.

Din acest motiv, România sustine ferm incheierea unui acord international cu titlu obligatoriu, care sa reflecte in mod echitabil impartirea sarcinilor intre statele membre”, considera Boc.

Seful Executivului a mai aratat ca România va sprijini masurile menite sa asigure finantarea adaptarii economiilor in curs de dezvoltare sau mai putin dezvoltate si si-a manifestat speranta ca aceste resurse vor fi canalizate catre noi tehnologii si pentru sustinerea eficientei energetice, o importanta resursa economica.
Nu in ultimul rând, acesta a sustinut ca trebuie sa se manifeste o mai mare grija pentru padurile, apele si bogatiile noastre naturale, in totalitatea lor.

“Padurile ne ajuta nu numai prin captarea si inmagazinarea unei mari cantitati de carbon, ci ne si protejeaza mai bine de dezastrele naturale cauzate de schimbarile climatice”, remarca primul-ministru Emil Boc, in mesajul transmis participantilor la summit-ul ONU privind schimbarile climatice.
Peste 100 de sefi de stat si de guvern s-au reunit marti (22 septembrie 2009) la New York, intr-un summit ONU extraordinar privind schimbarile climatice. Miercuri are loc cea de-a 64-a Adunare Generala a Natiunilor Unite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.