Cioloş: Mi se pare aberantă abordarea unor bănci, care nu finanţează start-up-uri în agricultură

Abordarea actuala a unor banci, care au decis sa nu finanteze start-up-uri in agricultura, mi se pare aberanta, a declarat marti (22 septembrie 2009) intr-o dezbatere pe teme de agricultura, fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos.

“Mi se pare aberanta abordarea actuala a unor banci, care au decis sa nu finanteze start-up-uri in agricultura, iar noi sa continuam sa ne facem iluzia ca vom putea moderniza agricultura fara a finanta start-up-uri, când abia câteva zeci de mii de fermieri au o relatie de creditare cu bancile in ultimii 20 de ani de tranzitie”, a afirmat Ciolos.

Citeste si:  Ministerul Finanţelor vrea să împrumute marţi 700 milioane lei de la bănci

În opinia acestuia, statul trebuie sa intervina in deblocarea accesului agricultorilor la credite, in conditiile in care exista si Fondul de Garantare a Creditului Rural, care acopera mare parte din riscul investitiei.
“Nu vad cum am putea vorbi despre restructurarea agriculturii, despre crearea unor ferme noi, care sa produca pentru piata, si sa spunem ca nu finantam start-up-uri, pentru ca o ferma care nu a lucrat cu o banca, nu a lucrat cu piata, care vrea sa beneficieze de un proiect pe PNDR, prin definitie este un start-up.

Citeste si:  Afacerile cu ciuperci - la o investiţie minimă de 18.000 lei, se obţine profit de 45.000 lei/an

Cred ca trebuie sa gasim solutii pentru ca in agricultura sa putem accepta si start-up-uri, cu atât mai mult cu cât avem Fondul de Garantare a Creditului Rural, care acopera mare parte din riscul investitiei respective”, a subliniat fostul ministru al Agriculturii.
Potrivit acestuia, a accepta ideea ca bancile nu finanteaza start-up-uri inseamna fie condamnarea mediului rural si agricol din România la subdezvoltare premeditata, fie acceptarea ideii ca doar strainii, cumparând sau arendând teren, pot fi un factor de dezvoltare a agriculturii românesti.

“Daca un strain vine sa investeasca, este tot un start-up, dar, din câte stiu, are un acces mai usor la anumite credite decât un investitor din România. Cred ca nu trebuie sa refuzam din start dreptul agricultorilor din România, atâtia câti au mai ramas, la dezvoltare”, a conchis Dacian Ciolos.

Citeste si:  Proiect privind derularea proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate, adoptat de deputaţi
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close