Comisia juridică a Senatului a avizat pozitiv majorarea pragului de deţinere la SIF-uri

Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil, in unanimitate, cu unele amendamente, un proiect de lege pentru modificarea Legii pietei de capital, in sensul ridicarii de la 1% la 5% a pragului de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF).

Un amendament al senatorului PD-L Mircea Andrei prevede modificarea Legii 297/2004 privind piata de capital, astfel incât pragurile de detinere de actiuni la SIF-uri sa creasca de la 1% la 5%. Astfel, cota de 5% va aparea in art. 286, indice 1 si 2, din lege, in loc de 1%.
Amendamentul senatorului democrat-liberal a fost adoptat cu 6 voturi “pentru” (Mircea Andrei, Iulian Urban, Ioan Ruset, Augustin Humelnicu – toti PD-L, Marian Bigiu – PNL si Attila Cseke – UDMR) si o abtinere (Adrian Tutuianu – PSD).

De asemenea, comisia a adoptat si doua amendamente ale social-democratului Adrian Tutuianu, pentru restrictionarea obtinerii de pozitii semnificative in actionariatul SIF-urilor.

Unul dintre amendamente stipuleaza ca “orice persoana care isi propune sa dobândeasca, singur sau impreuna cu persoane care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de SIF-uri rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, prin care ar dobândi o pozitie semnificativa, trebuie sa notifice in prealabil CNVM indicând marimea pozitiei avute in vedere”.

Potrivit celuilalt amendament al lui Tutuianu, “Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) poate interzice actionarului dobândirea pozitiei semnificative la SIF, daca, tinând seama de necesitatea de a garanta administrarea, apreciaza ca persoana care ar ocupa o astfel de pozitie poate prejudicia functionarea societatii”.

Initial, in cadrul sedintei Comisiei juridice, senatorul democrat-liberal Mircea Andrei propusese un amendament care obliga SIF-urile sa-si mareasca pragul de detinere a actiunilor de la 1% pâna la maximum 5%. “Societatile de investitii financiare, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, vor lua masuri de modificarea statutelor sau actelor constitutive, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare, in sensul stabilirii unui prag de detinere a actiunilor de maximum 5% din total.

De asemenea, in cazul in care societatile de investitii financiare nu efectueaza modificarile in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, statutele sau actele constitutive se considera modificate de drept, in sensul pragului de detinere a actiunilor, sus-mentionat”, prevedea amendamentul formulat de Mircea Andrei.

Acest amendament a stârnit nemultumirea senatorilor PSD din comisie. Dupa ce Mircea Andrei si-a terminat amendamentul de formulat, presedintele comisiei, Toni Grebla, a declarat sedinta suspendata, pentru circa o ora, pe motiv ca o serie de senatori lipseau de la reuniune si a parasit sala.

Grebla si celalalt senator PSD prezent la sedinta, Adrian Tutuianu, au contestat vehement proiectul de lege pentru modificarea Legii 297/2004, precum si amendamentul propus de Mircea Andrei, social-democratii considerând ca Parlamentul nu trebuie sa oblige SIF-urile sa-si majoreze pragul de detinere a actiunilor, ci doar sa ofere aceasta posibilitate.

Grebla a explicat, astfel, ca majorarea obligatorie a pragului de detinere la SIF-uri poate conduce la concentrarea capitalurilor in mâna unui singur actionar sau a unui grup de actionari.
“În ce ma priveste, eliminarea pragului de detinere a actiunilor la SIF-uri poate fi o adevarata lovitura acum, in plina criza bursiera, si eliminam ratiunea pentru care aceste SIF-uri au fost create, ca societati de investitii, nu fonduri de investitii ale unui privat.

Mâine putem sa ne trezim ca cele cinci SIF-uri sunt detinute de o persoana sau de un grup restrâns de persoane care vor avea la dispozitie si vor exploata dupa bunul lor plac fonduri care se apropie de PIB-ul României pe un an. Astfel incât nu putem sa reglementam intr-o sedinta, mai ales impotriva vointei actionarilor.

Daca actionarii considera, noi putem sa le dam posibilitatea prin lege, sa hotarasca ei marirea pragului de detinere a actiunilor la 3%, la 5%, la cât considera ei.
Dar, nu pot eu sa intervin brutal in statutul pe care ei l-au adoptat intr-o adunare generala”, a explicat Grebla. El a mai lansat si ipoteza ca, in urma majorarii pragurilor, societati anonime sa preia controlul SIF-urilor.

“Noi suntem impotriva curentului si din alt punct de vedere. Ne ferim de societatile anonime. La noi societatea se confunda cu patronul, persoana fizica, pe care il cheama Popescu sau Vasile.
Nu suntem obisnuiti cu dispersia de capital. Capitalul este social si trebuie sa fie dispersat. Nu am nevoie ca la cel mai mare hotel din tara sa am un singur proprietar.

Interesul in Occident acum este o socializare a capitalurilor, in sensul in care capitalul este detinut de foarte multi actionari, iar decizia apartine, pe contract, managementului acelei societati, nu patronului, care, de cele mai multe ori, nu are nici pregatirea, nici timpul sa-si gestioneze afacerile”, a mai spus Grebla.
În momentul suspendarii sedintei, in sala se mai aflau senatorii PD-L Ioan Ruset, Mircea Andrei, Iulian Urban si Daniel Humelnicu, precum si liberalul Marian Bigiu.

Guvernul nu a trimis, inca, un punct de vedere privind acest proiect de lege, insa la sedinta Comisiei juridice a fost prezent seful Directiei Avizare Acte Normative din Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Andrei Gheorghe, care a prezentat un punct de vedere asumat de secretarul de stat Gabriel Tanasescu.
Gheorghe a prezentat, astfel, un punct de vedere negativ privind proiectul de lege, care prevede, in forma sa initiala, eliminarea pragurilor de detinere a actiunilor la SIF-uri.

“Noi am exprimat un punct de vedere la solicitarea Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, cu privire la aceasta initiativa legislativa. Guvernul inca nu a adoptat punctul de vedere.
Exista un material de sedinta in care acest punct de vedere s-a conturat ca fiind negativ, dar nu a fost prezentata inca o ordine de zi pentru sedinta de mâine (miercuri – n.r.), ca sa vedem daca a intrat pe ordinea de zi. În ce priveste punctul de vedere al MJ avem mandat sa va comunicam in esenta urmatoarele:

Desi prin eliminarea pragului de 1% in mod previzibil se poate anticipa o reducere a gradului de atomizare a actionariatului de la SIF-uri, fata de faptul ca marea majoritate a actionarilor de la aceste societati nu sunt profesionisti si nu au cunostintele minime necesare pentru a realiza importanta practica a participatiilor pe care le detin, consideram ca masura de majorare nelimitata trebuie sa asigure totusi un just echilibru intre interesele acestor actionari si interesul SIF-urilor de a-si mentine si dezvolta pozitia deja dobândita pe piata de capital”, a spus oficialul de la Ministerul Justitiei.

Pozitia exprimata de reprezentantul ministerului a fost contrazisa de senatorul democrat-liberal Iulian Urban, care a precizat ca nu este nevoie ca actionarii sa fie profesionisti in materie de finante. “Despre ce spuneti dumneavoastra, ca nu sunt profesionisti, cred ca nu ati gândit bine folosirea acestui termen.

Nu i-au intrebat nimeni la momentul in care s-au distribuit actiuni la SIF-uri ce pregatire au, sa veniti acum sa spuneti ca o initiativa de acest gen nu este buna pentru ca cei care au dobândit aceste actiuni sunt mireni in ale pietei de capital mi se pare o explicatie neplauzibila (…)
Nu este o explicatie care poate sa reziste si poate din acest punct de vedere nici Guvernul nu s-a gândit, prin primul ministru, sa semneze un punct de vedere oficial”, a sustinut Urban.

Proiectul de lege are termen de adoptare tacita 19 noiembrie. Comisia care va da raportul privind proiectul de modificare a Legii 297/2004 este cea de buget-finante, urmând ca plenul Senatului sa se pronunte asupra proiectului. Camera Deputatilor este for decizional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.