EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Conferinţa Episcopală Italiană şi cotitura autonomiei

0

Episcopii italieni au dat unda verde etapei de echidistanta intre poli – Vatican si guvern, Secretariat de Stat al Vaticanului si Conferinta Episcopala Italiana (CEI). Presedintele CEI, cardinalul Angelo Bagnasco, a respins „logica mercantila” a guvernului italian privind temele etice.

Totodata, CEI a operat cotitura autonomiei, punând capat apropierii de Silvio Berlusconi, noteaza ziarul italian La Repubblica, pe marginea Consiliului permanent al CEI, „micul parlament” al episcopilor italieni, care isi desfasoara lucrarile la Roma, in intervalul 21-24 septembrie. Biserica „de baza” respira usurata.

A esuat tentativa de a pune mâna pe CEI„, se spune in cercurile episcopatului. În circuitul ecleziastic, la fel ca si in cercurile politice, a existat o mare asteptare fata de raportul prezentat de cardinalul Bagnasco in Consiliul permanent al CEI.

Dupa cazul Boffo (directorul ziarului catolic Avvenire care si-a dat demisia in urma unui atac lansat de cotidianul Il Giornale, patronat de Berlusconi., n.red) a fost prima iesire oficiala a cardinalului care ii conduce pe ecleziastii italieni si totodata prima ocazie formala de evaluare a masurii in care fractura creata de cazul Boffo a indepartat cele doua maluri ale Tibrului – in relatiile dintre Vatican si guvern – si a „normalizat” ierarhiile din interiorul Bisericii – in relatiile dintre Secretariatul de Stat al Vaticanului si CEI.

Afirmatiile lui Bagnasco, potrivit interpretarii lor printre episcopi, nu lasa nicio umbra de indoiala. În fraza: „Biserica nu se lasa nici constrânsa nici intimidata„, se afla totul, potrivit La Repubblica.

În planul relatiilor cu politica, asa cum se repeta la Vatican, exista confirmarea ca Biserica „considera sfârsita recunoasterea instinctiva, prejudiciabila fata de centrul-dreapta„. Nu pot fi interpretate diferit judecatile sefului episcopilor privind cazul Boffo: „Un episod amar„, l-a definit Bagnasco, un „atac” a carui gravitate „nu poate sa nu fie din nou stigmatizata”. „Nimic nu va mai fi ca inainte„.

CEI nu da inapoi privind criticile la adresa comportamentului moral al premierului Berlusconi si fata de actiunea politica a guvernului sau. Mesajul transmis lui Il Cavaliere si stilului sau de viata ce nu poate fi numit „crestin” este clar: „Este necesar ca oricine accepta sa-si asume un mandat politic sa fie constient de masura si sobrietatea, de disciplina si onoarea pe care il implica acesta, asa cum o aminteste si Constitutia noastra„.

Semnalul transmis centrului-dreapta si pretentiilor acestuia de a trata cu Biserica privind teme etice asa cum s-ar negocia cu Rupert Murdoch privind televiziunile este fara echivoc: Biserica intentioneaza sa-si aduca contributia „in deplina transparenta si in afara oricarei logici mercantile”.

În referirea explicita la „logica mercantila” sta toata distanta care separa astazi „berlusconismul” de comunitatea episcopilor si a reprezentantilor Bisericii in teritoriu, crede La Repubblica. Tentatia „colateralismului”, daca a existat vreodata la inceputul legislaturii, acum este ingropata. „Episcopatul italian – si aceasta este noutatea raportului lui Bagnasco, in opinia unui cardinal din anturajul presedintelui CEI – vrea in sfârsit sa recupereze o pozitie ‘terta’ „.

În planul relatiilor ierarhice din interiorul Sfântului Scaun, afirmatiile lui Bagnasco confirma ceea ce a rezultat deja imediat dupa „caderea” directorului Avvenire. „Disputa dintre Secretariatul de Stat al Vaticanului si CEI privind cine trebuie sa conduca pozitiile Bisericii in fata politicii italiene – asa cum sustin surse de la Vatican – s-a inasprit”.

Dar si aici exista o noutate, potrivit publicatiei: arhiepiscopul mitropolit al Genovei (Bagnasco) „a tinut si tine dreapta timona CEI”, asa cum se remarca la Vatican, revendicând „deplina autonomie a episcopilor italieni”. Chiar si in dialectica, uneori conflictuala, cu partidele nationale.

Cât de departe a mers Bagnasco pe aceasta linie de orgolioasa autonomie a episcopatului, o arata unele fapte de culise. Mai intâi, vineri, 18 septembrie, cardinalul s-a deplasat la Castel Gandolfo pentru a-i arata Papei Benedict al XVI-lea continutul expunerii sale.

Câteva ore mai târziu, Secretariatul de Stat a anuntat CEI ca „ar aprecia mult amabilitatea” de a putea lua act, la rândul sau, „anticipat” despre raport. Bagnasco a refuzat, iar Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului a putut citi documentul de abia luni, 21 septembrie, atunci când acesta a fost facut public.

Al doilea fapt de culise este legat de dezvaluirea ca in spatele unui articol publicat sâmbata, 19 septembrie, de cotidianul Il Giornale, in care se apara justetea campaniei impotriva moralitatii lui Boffo (acuzat de homosexualitate, n.red) s-ar afla directorul publicatiei Vaticanului „Osservatore Romano”.

Adevarata noutate in acest caz nu este atât faptul ca acesta a semnat sub pseudonim un nou „rechizitoriu” violent impotriva lui Bagnasco si a fostului director al ziarului Avvenire cât faptul ca in cercurile ecleziastice din anturajul cotidianului CEI (Avvenire) aceasta reconstruire este considerata conforma cu adevarul.

Acesta este indiciul care arata cât de compromise sunt in prezent relatiile dintre Secretariatul de Stat si CEI si cât de mult incearca sa se sustraga Bagnasco dictatului lui Bertone. Din acest motiv, exista astazi cardinali care se simt mai usurati dupa raportul presedintelui CEI. Bagnasco a rezistat. În aceasta consta noutatea, ceea ce nu e putin lucru pentru actualele echilibre ale Bisericii de la Roma si potentiale dezechilibre din politica italiana, conchide La Repubblica.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.