Cum sunt sprijiniţi şomerii din fonduri UE? Cu tunuri de zile mari!

– Prejudiciul produs statului român de experul contabil de pe lângă Tribunalul Iaşi, Lidia Şcoban, prin fosta sa firmă „Romar Star” SRL, se ridică la circa 133.000 euro.

– Pe lângă cele patru procese pe care AJOFM le duce de trei ani cu firma care a administrat Incubatorul de Afaceri Iaşi pentru recuperarea a circa 4 miliarde ROL (95.000 euro), „Romar Star” mai este chemată la bară şi de Ministerul Dezvoltării. Acesta cere returnarea avansului de 38.000 de euro, primit de firma ieşeană pentru demararea unui proiect prin programul Phare 2002.

– Cu toate că proiectul a fost controlat şi demonstrat ca fiind cu probleme de Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), Lidia Şcoban are toate şansele să scape basma curată, întrucât a vândut firma înainte ca instituţiile statului să obţină vreo hotărâre în instanţă împotriva sa

.

După ce a produs o gaură de 4 miliarde ROL (circa 95.000 euro) în bugetul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi manipulând în propriul beneficiu proiectul Incubatorului de Afaceri, „Romar Star” SRL, fosta firmă a expertului contabil Lidia Şcoban, apare pe firmament cu un tun de zile mari din fonduri europene.

În ambele cazuri, lozul câştigător pentru Lidia Şcoban a fost reprezentat de proiecte destinate reintegrării şomerilor, mascate cu titluri pompoase şi activităţi pe măsură.

Proiectul „Calificarea şi recalificarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă, o şansă pentru fiecare de integrare pe piaţa muncii”, în valoare totală de 67.000 de euro, a fost desemnat câştigător pe programul Phare 2002 – Dezvoltarea Resurselor Umane.

Circa 38.000 euro, reprezentând avansul din fonduri comunitare şi naţionale, au intrat în contul Lidiei Şcoban cu scopul de a derula primele activităţi din proiect.

Neştiind că au de a face cu o maestră a aranjamentelor financiare, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), care au supravegheat derularea proiectelor Phare, au tot aşteptat ca „Romar Star” să facă ceea ce a promis pentru şomerii ieşeni.

În urma controalelor s-a constatat încălcarea condiţiilor contractuale. Proiectul a fost verificat de Direcţia de Luptă Antifraudă, drept urmare autoritatea contractantă a propus rezilierea contractului de finanţare”, ne-a comunicat sec purtătorul de cuvânt al MDRL, fără a preciza care au fost neregulile concrete, descoperite în derularea acestui proiect.

Ţeapă în lanţ: AJOFM, Ministerul Dezvoltării şi cel de Finanţe

A urmat etapa de notificare şi cea de conciliere în care Lidia Şcoban ar fi trebuit să negocieze etapele de rambursare a celor 38.000 de euro care i-au trecut prin mână.

Însă, experta contabilă nu s-a lăsat impresionată de raportul DLAF, astfel că nu a returnat banii.În prezent, suntem în etapa de recuperare în instanţă a prejudiciului, după ce s-au parcurs primele două etape administrative”, a mai comunicat reprezentantul MDRL.

Declaraţia poate suna încurajator dacă nu am şti că, în luna iunie anul curent, Lidia Şcoban a înstrăinat firma împotriva căreia ministerul a deschis dosarul în instanţă.

Astfel,  experta „s-a spălat pe mâini” de toate repercusiunile ce vor decurge din hotărârile judecătoreşti, care vor fi date atunci când instanţa „va binevoi” să se pronunţe.

Amintim că, în urma celor patru procese deschise de AJOFM Iaşi, Lidia Şcoban a avut grijă, în primă instanţă, să lase firma „Romar Star” SRL fără patrimoniu, iar după ce a văzut că se îngroaşă gluma a scăpat de ea vânzând-o, în această  vară, către doi tineri din Iaşi.
.

„Mediasoft” Piatra Neamţ, gaură de 45.000 euro din fonduri UE

.
La fel ca în cazul AJOFM, Ministerul Dezvoltării împreună cu cel de Finanţe, care a virat avansul în contul Romar Star, vor rămâne „să bată din buze”, întrucât nu vor avea de la cine să recupereze prejudiciul.

Tot în tagma maeştrilor în arta fentării instituţiilor statului, se numără şi SC „Mediasoft” SRL Neamţ, care a încasat un avans de 45.000 euro, tot pentru un proiect finanţabil prin Phare 2002.

Acest beneficiar nu a asigurat cofinanţarea de 20.000 de euro, astfel că ADR a dispus rezilierea contractului”, a mai explicat reprezentantul biroului de Presă al MDRL.

Şi în acest caz, măsura rezilierii a fost tardivă, survenind după ce administratorii au dispus după bunul plac de fondurile comunitare.

Bineînţeles, Ministerul a dat în judecată firma, după parcurgerea etapelor de notificare şi conciliere, numai că instituţia statului se războieşte cu firma Mediasoft SRL Neamţ, aflată în faliment din anul 2006. După principiul „prinde orbul, scoate-i ochii”, indiferent de decizia instanţei, ministerul se va alege doar cu „praful de pe tobă”.

Păgubitul? Contribuabilul român, desigur!

În cele din urmă, păgubitul este contribuabilul român, întrucât Ministerul de Finanţe este obligat să returneze sumele alocate de Comunitatea Europeană pentru proiectele care s-au dovedit a fi fraudate.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei nu virează în mod direct bani către instituţiile europene. Toate sumele recuperate în urma derulării unor proiecte cu finanţare PHARE sunt transmise Autorităţii de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, care, în conformitate cu procedurile proprii, virează banii către instituţiile abilitate”, a mai spus reprezentantul MDRL, lăsând să se înţeleagă că tot contribuabilul onest este cel care trebuie să ducă „în cârcă” povara unor găuri de zeci de mii de euro – „cadou” din partea versaţilor într-ale ţepelor.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.