Diminuarea TVA la alimente, una dintre soluţiile de reducere a preţurilor

Reducerea TVA la 5% pentru produsele de baza ar putea fi una dintre solutiile de diminuare a preturilor la alimente, a declarat marti (22 septembrie 2009) ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, intr-o conferinta de presa.

“Legea inaintata Parlamentului in urma cu an privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza poate fi o solutie pentru diminuarea preturilor la alimente. Exista insa atâtea retineri si agresivitate in sistem incât incearca ei sa ma convinga ca paharul de pe raft cu un TVA de 5% este mai scump decât cel cu un TVA de 19%”, a spus Sârbu.

Oficialul MAPDR a mai afirmat ca, atunci când va exista un TVA redus la alimentele de baza, se va “albi” piata, pentru ca vor iesi la suprafata cei mai multi comercianti care lucreaza la negru.
“Cu un TVA de 5% nu vor mai avea ce sa imparta comerciantii cu producatorii. Cred ca in timp asta va fi solutia pentru un pret mai mic la alimente. Toate tarile din UE au TVA mai mic la aceste produse cu exceptia Ungariei, care a majorat TVA din cauza crizei”, a spus Ilie Sârbu.

Potrivit producatorilor din industrie, MFP analizeaza ca din 2010 sa introduca taxarea inversa, care ii va favoriza si pe producatori si se va incepe cu un experiment pentru piata pâinii.
Pe de alta parte, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a subliniat ca vrea sa infiinteze un lant românesc de magazine in care producatorii autohtoni sa isi vânda produsele proprii. “Exista deja o propunere de a promova un comert românesc traditional, in care legumele, fructele sa vina numai din România.

Sa inventam un sistem cooperatist pentru acest tip de comert”, a mentionat Sorin Minea. Asocierea grupurilor de producatori poate beneficia de fonduri europene venite prin PNDR, acestea putând astfel sa creeze magazine de colectare si de distributie a produselor proprii. Potrivit producatorilor, intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea aduce o reducere a preturilor de circa 30% in urmatorele luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.