EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Există foarte multe proiecte valoroase la care aplicanţii renunţă din motive de cofinanţare

Foarte multi aplicanti renunta la proiecte valoroase din motive de cofinantare, acesta fiind un efect al crizei, a declarat marti (22 septembrie 2009) la un seminar de specialitate, Liviu Harbuz, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Întrebat daca ritmul de depunere a proiectelor pe PNDR a fost afectat de criza economica globala, Harbuz a raspuns negativ si a precizat ca acesta chiar a crescut, insa s-a inregistrat o situatie speciala.
“În ceea ce priveste ritmul, nu a fost afectat de criza, ci chiar a crescut intr-o anumita masura. Ne confruntam cu o situatie speciala, respectiv un numar foarte mare de proiecte, dar cu un numar foarte mic, care tinde spre o scadere de la 30 la 50%, a proiectelor pentru care aplicantii nu au capacitate de cofinantare.

Si asta este o consecinta a crizei, respectiv o consecinta a cresterii dobânzilor, a diferentei de curs valutar”, a precizat Liviu Harbuz. Reprezentantul MAPDR a subliniat ca, din pacate, in prezent exista foarte multe proiecte valoroase la care aplicantii renunta din motive de cofinantare.
În acelasi timp, acest aspect genereaza un efort foarte mare din partea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), din punct de vedere al efortului pe care aceasta institutie il face pentru evaluarea proiectelor.

“Efortul de a evalua toate aceste proiecte este foarte mare. Nu putem face o previziune cu privire la calitatea resurselor umane, pentru ca aceasta criza a generat si o presiune foarte mare asupra celor care fac evaluarea proiectelor.
Nu stim daca avem o problema pe termen scurt, deci pentru anii urmatori, vizavi de calificarea personalului in ceea ce priveste evaluarea”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, tot situatia de criza a impiedicat autoritatile din domeniu sa mareasca personalul, asa cum România s-a angajat in fata Comisiei Europene, Harbuz subliniind ca se refera la personalul celor doua agentii de plati Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Un numar de 15.176 de proiecte au fost depuse pâna in prezent in cadrul PNDR, cu o valoare publica de circa noua miliarde de euro, conform lui Liviu Harbuz, care a subliniat ca valoarea depunerilor depaseste de cinci ori sumele alocate acestui an.
Din total, pâna in prezent au fost selectate 9.400 de proiecte, in valoare de 1,8 miliarde de euro, din care au fost contractate 3.027 de proiecte, cu o valoare totala de 1,6 miliarde de euro. “6.340 de proiecte se afla in prezent in diferite stadii de avizare si semnare in vederea contractarii”, a adaugat secretarul de stat.

Citește și
1 Comentariu
  1. Bucureci Mihail spune

    Sunt unul dintre cei care a facut un proiect prin masura 312 [activitate de productie] eligibil si finantabil Am fost la banca pentru scisoarea de garantie am antampinat mari probleme bancile ne jupoaie cu tot felul de comisioane si conditii Din 1994 sunt pe productie Prin implimentarea acestui ptoiect eu asigur minim 8locuri de munca la tara unde somajul est mare

    Cu multumiri astept si un raspuns

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata