Garanţia de returnare a PET-urilor, din 2010

0

Garantia de returnare in cazul PET-urilor va intra in vigoare in 2010, a declarat marti (22 septembrie 2009) ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. “Asa-zisa taxa pentru PET-uri poate intra in vigoare din 2010.

Repet, nu este vorba despre o majorare a pretului la raft a produselor ambalate in astfel de recipiente, ci despre o recompensa acordata cumparatorilor la fiecare returnare de PET”, a explicat Nemirschi.

Ministrul a recunoscut faptul ca initiativa nu este usor de finalizat, dar ca “o astfel de garantie privind returnarea sticlelor de plastic este necesara”. Nicolae Nemirschi a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arad, ca va propune introducerea unei “garantii de returnare” a PET-urilor, masura ce vizeaza o mai buna colectare a deseurilor.

“Nu inventam roata, cel putin pentru PET-uri. Deja, despre pungi nici nu mai vorbim, lumea s-a mai obisnuit cu taxa pe punga, cu ecotaxa. Pentru PET-uri va exista o garantie de returnare, taxa care, practic, nu va creste pretul produsului.
Pâna sa existe reglementarea, trebuie sa avem toate avizele de la celelalte ministere, incepând cu Justitia si terminând cu Finantele, Oficiul Concurentei.

Si ar trebui, daca lucram serios, din 2010, sa incepem cu PET-urile. Nu putem sa obligam acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru ca nu ar avea spatii de colectare, ci va trebui sa incepem cu magazinele mari, cu hipermarket-urile”, a precizat oficialul.
Nemirschi a adaugat ca masura aleasa este necesara pentru ca “lucrurile au scapat de sub control in ce priveste colectarea deseurilor” si este deja folosita de multi ani in Marea Britanie, Germania, Olanda, unde garantia este cuprinsa intre 15 si 25 de eurocenti pentru returnarea fiecarui PET.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.