EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Generalul Rondot, fost spion şi martor-cheie în cazul Clearstream

0

Exista un martor cheie in procesul care se judeca la Paris. Un general de trei stele in vârsta de 73 de ani, fost parasutist, membru al serviciilor de contraspionaj si, din 1997, consilier pentru operatiuni speciale al mai multor ministri francezi ai apararii.

Unii experti in numesc „maestrul spionilor„, dar numele sau este Philippe Rondot si a fost vazut o singura data in public la 26 mai 2006 când, imbracat intr-o jacheta verde inchis a venit sa depuna marturie in fata judecatorului de instructie in cazul Clearstream. Pâna atunci putini vazusera fata acestui barbat care, in 1994 in Sudan, l-a prins pe cel mai cautat terorist de atunci, Carlos Sacalul, noteaza ziarul El Pais.

La 5 octombrie el se va prezenta din nou sa depuna marturie. Marturia lui va fi definitiva pentru a-l inculpa pe fostul premier, Dominique de Villepin, cu care a colaborat in urma cu zece ani si care, in ianuarie 2004, l-a insarcinat neoficial sa investigheze fiabilitatea unor liste de persoane presupus implicate intr-un caz de spalare de bani: Clearstream.

Generalul a investigat iar in iunie se stia deja ca listele erau false. El si-a lasat insa imprimate urmele in mai multe ziare, ce constituie azi principala proba pentru a-l inculpa pe Villepin si care au servit judecatorilor sa reconstituie cronologia intâlnirilor intre protagonisti.

În caietele sale de insemnari, acest super-spion, retras in 2005, nu isi nota doar cele legate de cazul Clearstream, ci si actiunile la care participa sau participase. Pastra absolut totul si nota aproape totul. Spera sa-si predea intr-o zi notitele arhivelor istorice ale statului.

Dar judecatorii care instrumentau cazul au cerut insemnarile lui Rondot, iar ziarul Liberation a avut acces in urma cu câteva saptamâni la câteva din aceste caiete in care apar, intre alte proiecte, planuri privind asasinarea de CIA a unor teroristi islamisti, sau pregatirile pentru a-l scoate pe vicepremierul Tarik Aziz din Irak, inainte de izbucnirea razboiului din Golf.

La 17 decembrie 2002, de exemplu, Rondot, cu caligrafia lui ingrijita isi nota inainte de o intâlnire cu membri ai serviciilor secrete din SUA: „Lista tintelor CIA privind asasinatele imi va fi comunicata„. Zece zile mai târziu, el avea o intrevedere cu Jacques Chirac, presedintele Republicii. Si nota: „Întrevedere cu presedintele. Chestiuni americane. ‘Nu” operatiunilor. Neutralizare”.

Altfel spus, Chirac, potrivit lui Rondot, a dezaprobat sustinerea CIA pe aceasta tema. Totusi, chiar in aceeasi zi, generalul nota: „Ministrul (apararii, Alain Richard) si primul ministru, contrar celor spuse de presedintele Republicii, se arata favorabili planului”. Atât Lionel Jospin cât si Richard au negat ziarului Liberation ca ar fi fost de acord in acest caz. Si au calificat notitele lui Rondot drept „inventii” si „fantasmagorice”.

În noiembrie 2002, cu câteva luni inainte de izbucnirea razboiului din Irak, generalul Rondot nota in jurnal: „Irak, va avea loc cu siguranta o actiune militara cu un potential necunoscut”. În timp ce americanii si aliatii lor se pregateau de razboi, Rondot, potrivit ziaristilor de atunci, era preocupat de elaborarea unor planuri pentru scoaterea si gazduirea unor irakieni dupa ocupare.

„Un acord in principiu pentru a-l aduce, daca este necesar, pe Tarik Aziz si Al Raffei (un deputat al Partidului Baas)”, nota el la 3 decembrie 2002, iesind din biroul sefului de cabinet al ministrului de atunci al apararii, Michele Alliot-Marie. La 12 ianuarie, dupa cum scrie, a primit avizul presedintelui Republicii.

Între timp, isi alesese colaboratorii: „Contactele mele cu serviciile secrete siriene ma fac sa cred ca Siria poate servi drept baza pentru eventuale operatiuni clandestine in Irak”. Generalul si-a notat, pe de alta parte in aprilie 2003, refuzul de a-l captura pe criminalul de razboi croat, Ante Gotovina, prins in final in 2005 in insulele Canare.

Refuzul sau se datora faptului ca acest general avusese relatii cu serviciile secrete franceze in 1991. „Cred ca aceste relatii ar iesi la iveala, daca ar avea loc o investigatie„, noteaza el. Si incheie: „Refuzul meu de a-l captura pe Gotovina: MAM (Michele Alliot-Marie, ministrul apararii) de acord”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.