Guvernul a aprobat ordonanţa de ratificare a acordului cu FMI

Guvernul a aprobat marti (22 septembrie 2009) ordonanta de urgenta ce ratifica aranjamentul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), convenit prin scrisoarea de intentie din aprilie 2009 si completat in urma evaluarii si a scrisorii suplimentare de intentie din 8 septembrie, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Acesta a precizat ca Executivul a aprobat conditiile tehnice aplicabile transelor 2 si 3 din imprumut, referitoare la costuri si perioade de gratie, si ca jumatate din aceste doua transe, respectiv circa 1,788 miliarde euro, intra in Trezoreria Statului, beneficiar fiind Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetului de stat, pe masura necesarului de echilibrare a contului curent al Trezoreriei si in acest fel Statul se va imprumuta mai putin de pe piata interna si obtine resurse de la FMI pe termen mai lung, la dobânzi mai avantajoase decât cele de pe piata interna, a explicat Pogea.

Ministrul Finantelor a adaugat ca România beneficiaza de la FMI, prin cele doua institutii – BNR si MFP – de 9,87 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere) si respectiv 1,563 miliarde DST. MFP va beneficia in total de 1,788 miliarde euro din imprumutul de la FMI, din care circa 920 milioane euro (jumatate din transa a doua) vor intra in 48 de ore la Trezoreria Statului, intr-un cont in valuta deschis la BNR. Împrumutul are o perioada de gratie de trei ani si o maturitate de 5 ani.

Guvernul isi reafirma in continuare angajamentul sau de a continua si accelera politicile de reforma structurala a statului, as aminti doar cea care priveste consolidarea politicilor fiscale si, in acest sens, pâna la finele anului vom aduce modificari considerabile in ceea ce priveste procesul bugetar printr-o noua lege a responsabilitatii fiscale.

În legatura cu acest lucru as vrea sa subliniez ca pe termn mediu vom introduce proceduri imbunatatite de elaborare a bugetelor multianulale, limite privind rectificarile bugetare care pot fi efectuate pe parcursul anului, reguli fiscale privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar”, a spus ministrul Finantelor, care a adaugat ca se va crea un Consiliu fiscal care sa asigure analiza independenta, pentru un cadru de gestiune mai buna a chletuielilor bugetului statului.

Potrivit lui Pogea, guvernul isi reafirma in continuare mentinerea tintelor privind nivelul arieratelor, chiar daca la finele lunii iunie au fost depasite. “Ele au crescut ca urmare a redimensionarii stocului de arierate, lucru care a fost acceptat de Consiliul board-ului FMI.

În continuare vom fi extrem de atenti si vom monitoriza din punct de vedere financiar companiile de stat, astfel incât si acestea trebuie sa continue procesul de imbunatatire a performanetelor si sa-si aduca o contributie sporita la majorarea veniturilor nete ale bugetului de stat”, a spus oficialul MFP. Ministrul Finantelor a mai mentionat ca va fi acordata in continuare o atentie deosebita procesului de descentralizare, in sensul accelerarii acestuia.

“În aceste zile, ca si in saptamânile care s-au incheiat, Ministerul Finantelor impreuna cu celelalte ministere lucreaza la acele standarde de cost si normative de personal, pe care vrem sa le finalizam in timp cât mai scurt, chiar daca e o mica intârziere, datorata compexitatii acestor normative. Cred ca vom putea sa ducem la bun sfârsit reforma in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor de functionare ale statului.

Guvernul in continuare, chiar daca este criza, nu uita de reformele structurale care sunt strict necesare pentru a putea discuta despre o Românie care este pe un drum al modernizarii si se dezvolta de o maniera sustenabila”, a mai spus ministrul Gheorghe Pogea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.