Ilie Sârbu: Legea privind comercializarea produselor alimentare nu este un abuz

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat marti (22 septembrie 2009) intr-o conferinta de presa, ca legea privind comercializarea produselor alimentare nu este un abuz, asa cum a fost catalogata de reprezentantii marilor retele de magazine. “Nu cred ca a fost un abuz din partea noastra, ci mai degraba o intentie buna.

La inceputul dialogului si retailerii au fost de partea noastra si au semnat un protocol de colaborare, desi ulterior s-au retras si nu au mai participat la intâlniri. Daca am gresit pe ici pe colo sunt lucruri care se pot corecta, dar ceea ce am solicitat noi nu cred ca a fost abuz si nu e nici un dezastru”, a precizat Sârbu.
Seful de la Agricultura a subliniat ca este de acord cu multe lucruri bune facute in România de retaileri, dar ca in momentul de fata si producatorul român trebuie tratat cu respect.

“Suntem de acord cu multe lucruri bune facute in România de retaileri, dar nu putem fi acord cu ceea se s-a intâmplat in ultima perioada, in care producatorul român a stat mereu in genunchi la poarta hipermarketurilor”, a mai adaugat Ilie Sârbu.
De asemenea, oficialul MAPDR considera gratuite afirmatiile retailerilor, care spun ca in urma aplicarii legii preturile nu numai ca nu vor scadea, ci ca vor creste si ca vor fi blocaje financiare si falimente.

“Cred ca afirmatiile lor cu pierderile de locuri de munca si cu cresterea preturilor sunt absolut gratuite, la fel si cu faptul ca deciziile noii legi pot avea consecinte catastrofale si vor duce la lipsa de eficienta si de competitivitate. Nu pot fi de acord cu faptul ca noua lege are un caracter periculos si populist, dupa cum au afirmat retailerii”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Oficialul român a subliniat ca nu exista un razboi cu retailerii, ci doar clarificari pe marginea noii legi. “Nu avem un razboi cu retailerii, doar clarificam situatia. Sunt convins ca, pe lânga comunicatul lor de ieri (nr luni) vor mai fi si alte declaratii interesante, dar noi vrem doar sa clarificam ceea ce am facut si cee ce vom face in viitor. Mi se pare total incorect sa iesi pe piata cu un comunicat apocaliptic, in care se spune ca totul este abuziv”, considera Ilie Sârbu.

Potrivit lui Sorin Minea, presedintele Romalimenta, retailerii au fost de acord cu solicitarile producatorillor pâna in momentul in care s-a ajuns la penalitati si amenzi, punctul final al legii, când acestia s-au retras de la discutii. La rândul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei sindicatelor din industria alimentara, considera hilara declaratia retailerilor prin care acestia anunta pierderea locurilor de munca si cresterea importurilor de produse alimentare odata cu intrarea in vigoare a legii de comercializare a produselor alimentare.

“Cred ca vom gasi solutii si ne vom apara locurile de munca si vom cere salarii mai decente. Avem produse de calitate, stim ce producem si vrem sa existam pe piata nu sa privim rafturile pline de importuri”, a spus Frumosu. Desi retailerii au amenintat ca nu vor mai cumpara marfa producatorilor autohtoni, Frumosu a spus ca, deocamdata, aceste amenintari au fost doar declarative.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din România (AMRCR) a atras atentia asupra unor efecte negative prin aplicarea noii legi privind comercializarea produselor alimentare, adoptata de Camera Deputatilor, primii afectati fiind tocmai consumatorii finali.
Potrivit unui comunicat al Asociatiei, “caracterul anticoncurential si obtuz al textului de lege se va reflecta in deteriorarea climatului concurential al pietei produselor alimentare, asa incât preturile nu numai ca nu vor scadea, dar vor creste, efect universal al distorsionarii mecanismelor pietei si ale liberei concurente in piata”.

De asemenea, micsorarea termenelor de plata a facturilor catre furnizori va conduce la imposibilitatea multor comercianti de a le putea respecta, urmând sa se produca intârzieri si blocaje financiare care pot sa se incheie cu falimente, atât de partea retailerilor, cât si a furnizorilor nostri alimentari. Conform documentului, in acest context, pierderea locurilor de munca ale angajatilor companiilor implicate – retaileri, producatori sau procesatori de produse alimentare, distribuitori etc. – va deveni de neevitat.

Legea privind comercializarea produselor alimentare va fi trimisa marti (22 septembrie 2009) presedintelui României pentru promulgare, iar dupa publicarea ei in Monitorul Oficial va intra in vigoare in circa 30 de zile. Codul de Bune Practici a fost aprobat in 16 septembrie de Plenul Camerei Deputatilor cu 198 de voturi pentru, 5 contra si 7 abtineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.