Peste 15.000 de proiecte depuse pe PNDR

Peste 15.000 de proiecte au fost depuse pâna in prezent in cadrul PNDR, cu o valoare publica de circa 9 miliarde de euro, a declarat marti (22 septembrie 2009) Liviu Harbuz, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

“Valoarea depunerilor depaseste de cinci ori sumele alocate acestui an”, a precizat Harbuz, intr-un seminar de specialitate.

Din total, pâna in prezent au fost selectate 9.400 de proiecte, in valoare de 1,8 miliarde de euro, din care au fost contractate 3.027 de proiecte, cu o valoare totala de 1,6 miliarde de euro. “6.340 de proiecte se afla in prezent in diferite stadii de avizare si semnare in vederea contractarii”, a adaugat secretarul de stat.

Liviu Harbuz a amintit ca sunt inca in derulare sesiunile de depunere a proiectelor pentru masurile 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole (7 septembrie – 2 octombrie), 431.1 – Constructii Parteneriate Public Private (15 septembrie – 15 octombrie) si 112 – Instalarea tinerilor fermieri (21 septembrie – 30 noiembrie).

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a afirmat, recent, ca, in 2009, se vor putea contracta proiecte prin PNDR de circa trei miliarde euro, in conditiile in care au fost depuse 15.009 proiecte, cu o valoare publica de 9,2 miliarde euro, 9.414 dintre acestea fiind selectate (in valoare de 1,8 miliarde euro). De asemenea, 2.930 proiecte sunt contractate, valoarea publica a acestora depasind 1,6 miliarde euro.

Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata României prin MAPDR, pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de 8,02 miliarde de euro. La aceasta se adauga contributia nationala de la bugetul de stat, in valoare de 1,95 miliarde de euro.

Primele masuri, accesibile si aplicabile pentru agricultura româneasca, au avut in vedere continuarea masurilor din cadrul Programului SAPARD.
Dintre acestea, cinci masuri vizeaza investitii pentru modernizarea si restructurarea sectoarelor agroalimentar si forestier, dezvoltarea activitatilor non-agricole (microintreprinderi, turistice, servicii de baza pentru economia si populatia rurala etc.), care includ si schemele de ajutor de stat XS13 si XS28, iar trei masuri au ca obiectiv strategic imbunatatirea competitivitatii fermelor comerciale si de semi-subzistenta si a asociatiilor acestora.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.