Primele speranţe de ieşire din „criza laptelui”

Nouasprezece tari europene ii cer Comisiei Europene (CE) sa reglementeze piata. Ministrul francez al alimentatiei, agriculturii si pescuitului, Bruno Le Maire, a anuntat luni, 21 septembrie, ca bancile vor acorda credite de 250 de milioane de euro cu dobânzi preferentiale si rambursare amânata pentru a veni in ajutorul agricultorilor, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Polonia s-a alaturat luni initiativei franco-germane si a lansat un apel la o noua reglementare a sectorului lactatelor cu scopul de a sprijini eliminarea cotelor. Astfel, numarul tarilor membre ale Uniunii Europene care sprijina acest proiect a ajuns la 19.

Pentru Paris si Berlin, obtinerea unui acord din partea Poloniei in aceasta privinta era un lucru important, dat fiind ponderea sectorului lactatelor in aceasta tara, noteaza publicatia mentionata. Tarile semnatare fac apel la CE „sa ia masuri urgente” la nivelul intregii UE, „sa propuna o crestere temporara a preturilor de interventie” si „sa creasca sumele de bani acordate pentru exporturile de unt, lapte praf si brânzeturi„.

Daca aceasta cerere va produce efecte, ea ar putea linisti revolta producatorilor de lapte din Europa, confruntati cu o prabusire a preturilor lor de vânzare. La sfârsitul unei reuniuni cu bancile si asiguratorii, ministrul Bruno Le Maire a anuntat, la rândul sau, ca bancile vor acorda credite in valoare de 250 milioane de euro cu rambursare amânata pentru a veni in ajutorul producatorilor de lactate.

Cele 250 de milioane vor fi puse la dispozitie imediat, iar rambursarea lor de catre producatori nu va incepe decât in ianuarie 2011„, a adaugat ministrul, precizând ca a negociat cu bancile o rata a dobânzii maxima de 3%.

De altfel, statul va utiliza fondurile de 30 de milioane de euro, recent eliberate, in scopul sprijinirii crescatorilor francezi de animale, producatorii cei mai afectati trebuind sa achite dobânzile la imprumuturile din 2009.

La 11 zile de la initierea „grevei laptelui„, adunarile organizate de crescatorii de animale in fata unitatilor de prelucrare a laptelui s-au inmultit luni. Scaderea pretului laptelui, cu peste 50% in unele tari ale UE in perioada 2008-2009, se afla la originea revoltei.

La fata locului, scenariile se repeta cu câteva modificari in toate regiunile cunoscute pentru productia de lactate: din nou laptele este varsat, sunt organizate actiuni de blocare si filtre la intrarea fabricilor de prelucrare a laptelui, acuzate ca ar fi minimalizat miscarea sau ca ar fi importat produse lactate pentru a compensa reducerea productiei franceze.

Crescatorii vizeaza „in special” camioanele straine, ca sa verifice daca nu cumva unitatile de prelucrare a laptelui nu fac importuri pentru a compensa scaderea productiei franceze, a explicat in Normandia Jean-Marc Painblanc, membru al APLI (Asociatia producatorilor independenti de lactate), mai scrie Le Figaro.

Gigantul din domeniul prelucrarii laptelui, Lactalis, continua totusi sa cifreze la doar 4 sau 5% scaderea colectarii provocata de miscarea protestatara. În Franta, actiunile vor continua si marti.

Confederatia fermierilor estimeaza ca va distribui, incepând de marti, la Paris, 22.000 de litri de lapte, adauga Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.