Republica Moldova: să te cerţi cu Rusia nu este la modă

0

Seful Administratiei prezidentiale ruse, Serghei Narâskin, va desfasura saptamâna aceasta o vizita in Republica Moldova, pentru a se intâlni cu liderii celor patru partide politice care au câstigat alegerile parlamentare anticipate din iulie si care au format Alianta pentru Integrare Europeana (AIE).

De asemenea, Narâskin intentioneaza sa aiba o intrevedere cu fostul presedinte al republicii, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunistilor. Echilibrul de forte politice din Republica Moldova este unul foarte firav, scrie cotidianul rus Vremia Novostei, precizând ca AIE va putea sa voteze prin simpla majoritate parlamentara guvernul, insa nu are numarul necesar de mandate (doar 48 din necesarul de 61) pentru a alege seful statului.

Pentru aceasta functie, AIE il propune pe liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. Politologul moldovean Victor Josu aminteste de cuvintele lui Voronin, potrivit caruia „partidul sau nu-l va sprijini pe tradatorul Lupu„, care a parasit la inceputul lui iulie rândurile comunistilor. Totodata, expertul nu exclude posibilitatea ca Lupu sa reuseasca sa-si asigure sprijinul a o parte dintre fostii sai tovarasi de partid.

Totusi, daca in decurs de doua luni AIE nu va reusi sa obtina acest sprijin, la inceputul anului viitor in Republica Moldova vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate. În opinia liderului Partidului Socialist din Republica Moldova, Victor Morev, liderii celor trei partide care au primit deja posturi de conducere (Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a devenit presedinte al parlamentului; Vlad Filat, liderul Partidului Democrat-Liberal, este premier; Serafim Urecheanu, liderul Aliantei Moldova Noastra, este vicepresedinte al parlamentului) ar putea gasi un alt candidat la presedintia tarii: de exemplu, in urma unei intelegeri cu Voronin, ei l-ar putea propune pentru aceasta functie pe fostul premier Ioan Sturza.

Totusi, Sturza este cunoscut ca politician prooccidental si proromân, iar revenirea sa la putere este putin probabil sa fie dorita de Moscova. Rusia ar putea aduce aceasta pozitie la cunostinta Partidului Comunistilor, pe care, din pacate, il sustinuse in timpul primei campaniei electorale”, subliniaza Morev. În timpul vizitei la Chisinau, Narâskin va discuta cu noua putere moldoveana pe marginea actiunilor de pregatire a viitorului summit CSI, care se va desfasura in octombrie in capitala republicii si in cadrul caruia presedintia prin rotatie a organizatiei va trece de la Republica Moldova la Rusia.

De asemenea, Moscova si Chisinau vor trebui sa rezolve problema creditului de 500 de milioane de dolari, pe care premierul rus Putin il promisese republicii in timpul vizitei lui Voronin la Moscova. Cu toate acestea, este putin probabil ca Rusia sa se plaseze in mod deschis de partea uneia dintre fortele politice care lupta pentru putere in Republica Moldova.

Dupa esecul cu Partidul Comunistilor, Moscova se va abtine in viitorul apropiat de la pasi concreti si va monitoriza cu atentie modul in care evoluleaza situatia din republica„, presupune Josu. În opinia analistului, noii lideri de la Chisinau nu doresc o confruntare cu Rusia, mai ales ca astazi „nu este modern sa te certi cu ea”.

Potrivit Vremia Novostei, liderii AIE se declara deschisi unei cooperari cu Rusia, chiar daca simpatiile lor se indreapta spre România. Astfel, presedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat ca se pronunta pentru unirea Republicii Moldova cu România. Ghimpu a semnat imediat un decret de suspendare a regimului de vize pentru cetatenii români, ce fusese impus de Voronin. Cu toate acestea, noul presedinte al parlamentului moldovean a declarat ca „bunele relatii cu România nu presupun relatii proaste cu Rusia”.

Ghimpu saluta investitiile rusesti in economia republicii, promitând sa creeze conditii confortabile pentru locuitorii rusofoni din tara si dând asigurari ca retragerea Republicii Moldova din CSI si aderarea ei la NATO „nu se numara printre obiectivele” AIE. În pofida acestor asigurari, liderii comunistilor moldoveni afirma ca politica AIE este orientata spre unirea republicii cu România si spre negarea statalitatii moldovenesti.

Vremia Novostei considera ca aceste temeri sunt intemeiate, prezentând in acest sens afirmatiile vicepresedintelui Aliantei Moldova Noastra, Veaceslav Untila, conform caruia republica ar trebui sa paraseasca CSI, dar sa ramâna in formatiunea regionala prooccidentala GUAM (formata din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova).

În final, cotidianul rus aminteste si de declaratiile lui Dorin Chirtoaca, primarul liberal al Chisinaului, privind posibila revizuire a acordului dintre Gazprom si Moldova-gaz. De altfel, Filat a infirmat aceste declaratii, declarând ca guvernul pe care il va conduce nu preconizeaza revizuirea acordului cu Gazprom.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.