EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

România a devenit o ţară de pensionari

5

România a devenit o tara de pensionari, iar acest fenomen are tendinta de a se accentua, a declarat marti (22 septembrie 2009) prof. dr. Marian Preda, presedintele comisiei Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din România, cu ocazia prezentarii, la Palatul Cotroceni, a rezultatelor raportului intocmit de comisie.

“Sistemul de pensii reprezinta aproximativ 9% din cheltuielile din PIB in România si aproximativ 26% din cheltuielile publice. Am devenit o tara de pensionari si tendinta aceasta va creste, orice s-ar intâmpla in structura de populatie, pentru ca generatiile mici, nascute dupa 1989, vor ajunge foarte târziu la pensie”, a declarat Marian Preda, cu ocazia lansarii raportului.

El a reamintit ca in România existau peste 8 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari in 1990, iar in prezent numarul lor a ajuns la mai putin de 5 milioane de salariati si peste 6 milioane de pensionari.

“Politicile sociale din România in ultimii 19-20 de ani s-au caracterizat in primul rând, si aceasta este aprecierea comisiei, prin incoerenta, ineficienta, risipa, dezechilibre bugetare (…) inechitati multiple si flagrante”, a reliefat Marian Preda una dintre principalele concluzii ale raportului.

El a remarcat, totodata, ca una dintre cauzele acestei probleme rezida in faptul ca resursele umane din sfera politicilor sociale sunt adesea insuficiente la nivel local, fara o calificare temeinica, numite si controlate politic, mai ales in mediul rural.
“La nivel central, la nivelul ministerelor, al agentiilor, directiilor decidentii (…) s-au schimbat pe optiuni de criterii politice, si nu de competenta, sporind efectul de provizorat”, a precizat el.

Marian Preda a mai aratat ca politicile sociale nu sunt bine focalizate si ca exista o fragmentare intre diverse domenii, falie care s-a accentuat de-a lungul timpului.
“Puterile statului si-au impartit feliile din marea prajitura care este bugetul României si care este redistribuita. Au lasat firimituri pentru cei care voteaza, pentru pensionari si pentru salariati, iar restul populatiei, majoritatea populatiei, a ramas sa se lupte pentru firimiturile firimiturilor sau sa fie cumparata cu 50 de lei in alegeri”, a precizat presedintele comisiei.

Marian Preda a declarat, totodata, ca un sfert dintre copiii din România se afla sub incidenta riscului de saracie si ca doar o treime dintre someri beneficiaza de indemnizatia de somaj, iar jumatate dintre agricultori locuiesc in gospodarii aflate sub pragul de saracie. “Rata de saracie este de trei ori mai mare in mediul rural decât in cel urban.
Câte persoane din mediul rural sunt vazute la televizor in alte ipostaze decât cele de victime ale unor reportaje care le subliniaza problemele si poate lipsa de pregatire intelectuala?”, a intrebat Preda.

Presedintele Comisiei prezidentiale a mai reliefat ca in mediul rural populatia cu vârste cuprinse intre 55 si 64 de ani este angajata salarial doar in procent de 4%, si aceasta “in timp ce altii cer prelungirea vârstei de pensionare la 65-70 de ani”.
Marian Preda a mai evidentiat ca efortul general de protectie sociala in România este limitat si ca doar 14% din PIB era destinat protectiei sociale in 2006, comparativ cu 31% in Franta sau Suedia.

Totodata, specialistul a reliefat ca numarul pensionarilor de invaliditate a crescut de la 208.000 in 1990, la 892.000 in 2008, tendinta fiind de crestere la inceputul acestui an.
“Cum este posibil ca la bacalaureat sa ai intr-un an 70% rata de promovabilitateintr-un judet si in altul 98%? Cum este posibil ca in judete vecine sa ai promovabilitate la bacalaureat cu zeci de procente diferite?

Statisticile spun ca nu este posibil”, a subliniat el. Marian Preda a opinat de asemenea ca este important sa se ajunga la mentinerea unei ponderi de 30% a pensionarilor din totalul populatiei “În 2025 ar trebui sa avem vârsta medie reala de pensionare de 60 de ani, egala pentru barbati si femei, iar in 2050, de 65 de ani. (…)

Altfel, in conditiile actuale de pensionare, in 2050 vom avea aproximativ 45% din populatie, pensionari”, a mentionat el. Preda a mai remarcat ca România este singura tara din UE care nu a demarat un proces de egalizare a vârstei de pensionare intre barbati si femei.
Totodata, a evidentiat ca in România se inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Europa si ca 2,8 milioane de români se aflau in 2008 in strainatate, ei trimitând 6 miliarde de euro in tara, anual.

“În 2008 s-au acordat peste 14.000 de permise de munca in România, dar numarul imigrantilor aflati legal pe teritoriul României era de aproximativ 60.000. Trebuie sa ne pregatim pentru o politica de imigrare (…) trebuie sa folosim resursele disponibile in Republica Moldova, care altfel s-ar duce spre spatii din vestul Europei, in alte zone, in care exista minoritati de limba româna”, a afirmat presedintele Comisiei prezidentiale.

El a mai precizat ca raportul este alcatuit de catre o comisie independenta si ca niciunul dintre membri acestui for nu face parte din vreun partid politic. De asemenea, a evidentiat complexitatea raportului si a mentionat ca acesta va fi publicat in perioada urmatoare la Editura Polirom.

Marti (22 septembrie 2009) la Palatul Cotroceni, cu ocazia lansarii raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice au fost prezenti presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrii Ecaterina Andronescu, Ion Bazac, Marian Sârbu si Gheorghe Pogea, dar si reprezentanti ai sindicatelor si ai ONG-urilor.

loading...

Citește și
Loading...

5 Comentarii
 1. MOLNAR spune

  Din 1990 toate guvernele au dat oameni in somaj, au fortat pensionarea, pentru a vinde toata economia tari.Un fost prim ministru spunea ;industruia este un morman de fier vechi; si dupa el s-a mai vandut ani buni, si s-a disponibilizat pe rupte, ca in minerit.Cine raspunde pentru aceste lucruri, pensionarul?????Nici un fost demnitar neu este intrebat ce greseli a facut, 2 oameni au fost inpuscati pentru fapte mai mici.

 2. ionic spune

  Reveniti de la munca din Rusia si Franta cativa moldoveni cunoscuti au incercat in prima jumatate a anului trecut, pana la criza, sa se angajeze prin intermediul anunturilor din internet la constructii in Romania. Dupa o sapatamana de peregrinari pe la patroni de santieri s-au intors dezamajiti – pestetot unde se anuntau salarii de 800, 1000 si chiar 1500 euro la calculul real de-abia ajunjea pentru plata chiriei si a hranei. De castigat ceva in plus pentru a trimite acasa – nici vorba. Acum iarasi s-au imprastiat prin lume – unii au plecat in Rusia si spera sa obtina cetatenie rusa si sa ramana acolo indeterminat, altii cauta de lucru prin Israel, Cipru sau Occident. Nu cred sa mai doresca vreodata sa-si incerce norocul in Romania.

 3. IRONIC MOTIVAT spune

  Pai dak tatiku( milionaru sau miliardaru de cartoon network cu o himselve culture si cu un drive permis made in ro arges) cumpara si face moftu’ la copilu’ turmentat si drogat…bemveu, mertan…si alte brelocuri de ast gen, cu multi caiuti in ghiozdan (vrut spune rucsace)pe care nu le pot controla…duce tatik si mamik copilu la scoli cu otomobilul pana in banca daca se poate….adio generatie tanara….facem cimitire pentru tineret ( ex. Cimitirul Belu Aripa tinara-parcela 1-100000 donatori de organe-motociclisti fitosi, virsta pina in 18 ani prematuri, intre 18 si 21 ani acrobati maturi dpv fizic) unde ingropam fitosii cu tot cu obiectele pretioase, pt. ca nu pot fi despartiti de ele ( a se citi dezmembrati)…. Si la urma ce ramine.. o tar’ de pensionari condusa de o grmada de hoti (deputati, parlamentari).

 4. eu spune

  ar trebui sa se spuna si cati someri sunt multi au fost pensionati fortat sub pretextul ca ocupa locul tinerilor si ce credeti ca s-au creat locuri de munca pentru tineri?

 5. eu spune

  pai nu este vorba numai de pensionari pe langa acestia exista foarte multe forme de ajutoare sociale,care se acorda unora care nu au muncit nimic in viata lor fara a li se cere in schimb nici macar cateva ore de munca in folosul comunitatii,persoane sanatoase care primesc pensii de handicap, pensii de revolutionari si multe altele, multi dintre pensionarii au fost obligati sa se pensioneze anticipat in urma desfiintarii locurilor de munca sau sub pretextul ca ocupa locul tinerilor desi nu s-au creat alte locuri de munca pentru tineri ar trebui sa se spuna in aceste conditii si cati someri sunt si daca pensia nu mai este un drept atunci de angajatii si angajatorii de azi mai platesc comtributii la fondul de pensii?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.