Sesizare oficială privind braconajul cu sturioni

Asociatia “Salvati Dunarea si Delta” sesizeaza, printr-o scrisoare deschisa, Garda Nationala de Mediu (GNM), Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Jandarmeria Româna si Politia Româna in privinta actelor de braconaj cu specii de sturioni ce au loc in zona podului Giurgeni, judetul Ialomita.

Potrivit unui comunicat, sesizarea adresata institutiilor mai sus-mentionate este insotita de doua inregistrari cu camera ascunsa: una dintre ele realizata de echipa “Salvati Delta”, in iunie 2008, iar cealalta, realizata de echipa publicatiei “Academia Catavencu”, la inceputul lunii septembrie a acestui an. “Ambele inregistrari dovedesc ca pescuitul si comercializarea sturionilor (…) sunt activitati care se desfasoara in continuare pe cursul Dunarii”, se noteaza in documentul citat.

Asociatia ecologista mentioneaza ca “infloritorul comert ilicit se desfasoara nestingherit de ani buni, dialogul dintre braconieri si potentialii cumparatori atingând de multe ori forme absurde”, iar “faptul ca autoritatile de control nu au adoptat nicio masura evidenta pentru stoparea comertului ilegal ne determina sa credem ca situatia este cunoscuta si tolerata in mod constient de catre acestea”.

În sesizarea adresata GNM se solicita, printre altele, constatarea incalcarii prevederilor Ordinului nr. 262/330 din 2006 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, art. 3, alin. (1), lit. a) si lit. b), dispunerea de masuri in conformitate cu atributiile ce revin institutiei potrivit normelor legale in vigoare, precum si demararea unei anchete prin care sa fie evaluata amploarea fenomenului braconajului pe teritoriul Deltei Dunarii si pe cursul Dunarii.

Conform sursei citate, care face referire la legislatia in vigoare, pescuitul si comercializarea speciilor de sturion sunt interzise in România din anul 2006 pâna in 2016, in zona localitatii ialomitene Giurgeni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.