Sfarşitul crizei imobiliare este departe: Immoeast intenţionează să vândă activele din România

Immoeast, unul dintre cei mai mare investitori de pe piata imobiliara româneasca, va lichida activele din România si ar putea vinde un mall din Moscova pentru a-si reduce dependenta de aceste piete, a anuntat marti (22 septembrie 2009) Eduard Zehetner, directorul executiv al celui mai mare dezvoltator imobiliar din Austria, informeaza Bloomberg.

“Am investit prea mult in anumite tari, cum ar fi România sau centrele comerciale din Moscova. Nu suntem fortati sa vindem, o facem pentru a ne restructura portofoliul”, a explicat Zehetner.
Piata imobiliara din România, unde Immoeast a facut cele mai mari investitii din Europa Centrala si de Est, a fost mai puternic afectata de criza financiara decât orice alt stat din regiune, se arata in raportul anual al companiei austriece.

Immoeast detinea in România 72 de proprietati si active ce totalizau 750 milioane de euro la 30 aprilie 2009, adica aproximativ 13% din activele companiei. Immoeast dezvolta trei mall-uri cu o suprafata de 114.500 metri patrati care vor fi inaugurate in 2010. În Rusia, a devenit mult mai dificil sa finantezi noile centre comerciale iar chiriasii au fost afectati de deprecierea rublei fata de dolar, sustine Immoeast.

În 18 noiembrie compania va deschide la Moscova cel mai mare mall din Europa, Golden Babylon Rostokino iar in 2010 va deschide al cincilea centru comercial, tot in capitala Rusiei.
Dupa aceea Immoeast va decide daca va vinde vreun centru comercial, a explicat Zehetner. Proportia portofoliului Immoeast in România este relativ ridicata, a declarat Gernot Jany, analist la Erste Group Bank AG in Viena, care recomanda investitorilor sa cumpere actiuni Immoeast.

“Vânzarea activelor in România ar putea avea sense daca reprezinta un lucru bun pentru fluxul de numerar iar ei pot investi banii mai bine in alta parte. Poate are rost sa vinzi câteva proprietati finalizate ti sa investesti in alte proiecte”, a explicat Jany.
Actiunile Immoeast au urcat marti (22 septembrie 2009) la prânz cu 4%, la 3,89 euro, la bursa din Viena, evaluând compania la 3,2 miliarde de euro.

Dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast, a anuntat pierderi in crestere pentru primele noua luni ale exercitiului fiscal 2008/2009, pe masura ce valoarea activelor sale a scazut cu 1,14 miliarde euro. În cele 9 luni care s-au incheiat la data de 31 ianuarie 2009, Immoeast a inregistrat pierderi inainte de taxe de 2,276 miliarde euro, fata de 1,12 miliarde euro in perioada similara a anului fiscal precedent.

De asemenea, pierderile operationale (Ebit) s-au situat la 1,41 miliarde euro, fata de un profit de 123,6 milioane euro in perioada similara a anului trecut. În schimb, veniturile au crescut cu 19,3%, pâna la 252,7 milioane euro. Câstigul pe actiune s-a situat la minus 2,32 euro, fata de un plus de 0,20 euro in perioada similara a anului trecut.

Valoarea contabila a actiunilor a scazut cu 27,9%, pâna la 6,73 euro, in timp ce valoarea neta a actiunilor a scazut cu 30,6%, pâna la 7,03 euro. În primele noua luni ale exercitiului fiscal 2008/2009, valoarea activelor Immoeast, divizie a Immofinanz responsabila pentru proprietatile din Europa Centrala si de Est, a scazut cu 1,14 miliarde euro.

Immoeast a anuntat ca negociaza in prezent cu partenerii anularea unor proiecte care presupun un volum de investitii de 1,147 miliarde euro. Immoeast a fost cel mai important investitor de pe piata imobiliara din România in 2007.
Portofoliul Immoeast pe piata din România cuprindea, la sfârsitul lunii aprilie 2008, un numar de 132 de proprietati, a caror valoare de piata a fost estimata la 3,47 miliarde de euro.

Pe piata locala, Immoeast are proprietati de 2,5 milioane metri patrati iar in anul fiscal incheiat in aprilie 2008 a obtinut venituri de 57,8 milioane de euro din exploatarea cladirilor finalizate, in crestere cu 153% fata de anul fiscal 2006-2007.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.