Cu bonul fiscal la bordel. Cum se vor aplica propunerile comisiei lui Băsescu

– Comisia prezidenţială a lansat pe piaţă raportul denumit „Riscuri şi inechităţi sociale în România”. La eveniment a participat preşedintele Traian Băsescu, de altfel, şeful statului explicând chiar în discursul său că „raportul e integral asumat”, arată Gândul.

– Documentul asumat de preşedintele Traian Băsescu propune printre altele legalizarea prostituţiei şi a consumului de droguri.

– Propunerea scandalizează Biserica Ortodoxă şi stârneşte controverse în opinia publică. Potrivit unor analize din presă valoarea pieţei prostituţiei în România ar fi de circa 450 de milioane de euro anual şi ar aduce venituri de 100 de milioane de euro la buget, scrie Cotidianul.

.

.
În cele 382 de pagini, la care cei 23 de specialişti chemaţi de Preşedinţie au lucrat 5 luni, fără să primească vreun ban, apar două prevederi controversate: legalizarea prostituţiei şi dezincriminarea consumului de droguri. Membrii comisiei au explicat şi cum va funcţiona industria sexului pe bani.

În momentul achitării, clientul va primi bon fiscal, iar statul va percepe impozit„, spune Doru Buzducea, specialistul care s-a ocupat de acest capitol din raportul prezidenţial. El crede că sumele care vor intra în buget din acest tip de impozit vor fi considerabile, având în vedere că, din estimările lor, 24.000 de românce practică prostituţia.

Raportul comisiei de la Cotroceni are însă şi alte capitole care vor genera controverse, spre exemplu, interzicerea meditaţiilor pe care profesorii le fac cu elevii din clasele lor, scrie Gândul.

Raportul are însă şi o importantă componentă de analiză economică, care este însă construită pe cifre statistice din 2007. Vă dăm doar un exemplu. După profesioniştii de la Cotroceni, recesiunea e doar „o proiecţie a FMI”.

Droguri şi prostituţie

„Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la suprafaţă consumatorii. Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile.

Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile, precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave.

Există şi posibilitatea introducerii în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene pentru a preveni refolosirea seringilor“, se arată în raportul de 380 de pagini semnat de nume prestigioase ale mediului academic românesc, printre care şeful comisiei, prof. dr. Marian Preda, prof. dr. Vasile Gheţău, dr. Manuela Stănculescu, prof. dr. Traian Rotariu, prof. dr. Dumitru Sandu, prof. dr. Livia Popescu sau prof. dr. Gabriela Drăgan.

Raportul propune şi acceptarea prostituţiei în cadrul legii. „Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control al bolilor cu transmitere sexuală.  Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora“, se arată în document.

Surse: Gândul, Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.