EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Sophia Loren, splendidă şi la 75 de ani

0

Actrita italiana si-a sarbatorit a 75-a aniversare intre promotii publicitare si participarea sa la musicalul Nine. În urma cu multe decenii când facea primii pasi in cinematografie americana, mama ei Romilda, i-a spus sa raspunda „Oh, yes” la orice intrebare pusa de directorii straini la castingurile la care dorea sa participe ca figuranta.

Sunteti italianca? „Oh, yes„. „Vorbiti engleza? „Oh, yes„. Câti ani aveti? „Oh, yes„. A raspuns zâmbind tânara de 16 ani, care cu ochii sai mari si migdalati si fizicul superb a obtinut roluri pentru a-si hrani intreaga familie, noteaza ziarul La Vanguardia.

Era o „ragazza romana” dar cu iz de Puzzuoli, sat din apropiere de Napoli unde a crescut cu aspiratii de domnisoara, simbol al unei intregi generatii de actrite care au ajuns in lumea filmului prin intermediul concursurilor de frumusete ca singur mijloc de a combate foametea de dupa razboiul care distrusese Europa.

Mama, Romilda Villani, era profesoara de pian si a nascut-o pe Sofia in 1934, an in care Italia a câstigat Campionatul de fotbal, victorie folosita de Mussolini ca element de propaganda fascista si de conversatie la prima intâlnire cu Hitler dupa incheierea turneului.

Cele trei femei din casa, Romilda, Sophia si Maria, sora mai mica, au luptat pentru a supravietui in epoca postbelica, o vreme deosebit de grea mai ales pentru ele, abandonate de tatal lor un ingenier aristocrat, Ricardo Scicolone.

Romilda si-a cautat si ea un loc in cinematografie, fiind aleasa dublura a Gretei Garbo, desi i-a fost refuzat permisul de a abandona tara. Maria, fata mai mica s-a casatorit cu Romano Mussolini, fiul cel mare al dictatorului cu care a avut o fiica, Alessandra, care si-a incercat si ea norocul in cea de-a saptea arta, dar nu a ajuns decât in paginile revistei Playboy inainte de a-si incepe cariera in politica.

Sophia a fost mai desteapta si a avut mai mult noroc. Producatorul Carlo Ponti, cu 22 de ani mai mare decât ea i-a protejat inceputul carierei, un lucru obisnuit in vremea aceea: Dino De Laurentis avea sa o lanseze pe Silvana Mangano si Gina Lollobrigida si, ani mai târziu, Franco Cristaldi va face acelasi lucru cu Claudia Cardinale.

De mâna lui Ponti, Sophia invata limba engleza si istoria. L-a avut profesor pe Basilio Franchino, care ii spiona totodata si pe pretendentii frumoasei italience. Cary Grant a fost cel mai insistent. S-a intâmplat la Madrid in timpul filmarilor la Razboi si Pace. Între Frank Sinatra si Grant, Sophia l-a ales pâna la urma pe… Carlo Ponti.

Se spune ca acesta s-a prezentat brusc la Madrid, a luat-o pe Sophia pe sus si a dus-o in Mexic, unde s-au casatorit. Pentru a nu fi acuzat de bigamie, cuplul a luat nationalitatea franceza si au repetat ceremonia la Paris. Din uniunea lor s-au nascut doi baieti, Carlo jr. si Eduardo. Sophia i-a fost mereu fidela lui Ponti.

„Este un divertisment la care eu nu ader”, a spus ea, când au intrebat-o ce parere are despre adulter. Tot de mâna lui Ponti a câstigat un Oscar si alte premii importante. A urmat apoi o intreaga cariera care, in 1982, nu a ajutat-o sa evite inchisoarea de 18 zile pentru evaziune fiscala.

Acum la 75 de ani, Sophia are o cariera ocazionala dar se dedica anunturilor publicitare si colectiei sale de arta. De aproape, Sophia Loren are aceeasi tinuta maiestuoasa, bustul ferm, picioare inca frumoase si pielea intinsa chiar daca gâtul si-l acunde sub siraguri de perle sau baticuri.

Îsi alege bine tintele comerciale. Poate raspunde in trei sau patru limbi, este saritoare si generoasa cu colegii. Dar când se incheie regulile contractului redevine o vedeta oarecum distanta si zârcita cu zâmbetele.

Ultima sa colaborare cu marele ecran a fost interpretarea rolul mamei lui Daniel Day-Lewis in musicalul Nine, alaturi de alte vedete precum Nicole Kidman si Penelope Cruz. Un filme care este o noutate in cariera sa cinematografica in care a jucat tot felul de roluri, de la cele istorice la cele pur comerciale.

A avut insa maestrii mari precum Vittorio De Sica si Mastroianni si totodata prieteni. Si sa nu uitam de Charles Chaplin care a distribuit-o in Contesa de Hong Kong. Sophia, femeie si simbol, o vedeta pentru toate vârstele, inca seducatoare la o vârsta delicata in care emotiile pot fi periculoase. Însa are lumea la picioarele sale. Iar ea stie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.