EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

UE vede în SUA cel mai mare obstacol în calea unui acord asupra schimbării climatice

În luna mai a acestui an, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a laudat progresele evidente facute de SUA in reducerea emisiilor de carbon, in incercarea de a atrage China si pe premierul sau, Wen Jiabao, in lupta impotriva incalzirii globale, in conditiile in care aceasta, alaturi de India, erau considerate tarile despre care era cel mai probabil sa nu isi respecte angajamentele legate de emisiile de gaze cu efect de sera.

În prezent insa, noteaza intr-un articol cotidianul britanic Financial Times (FT), odata cu intensificarea eforturilor de a se ajunge la un acord global privind schimbarea climatica, Bruxellesul face o reevaluare surprinzatoarea: SUA sunt mai degraba un obstacol in calea unui astfel de acord.

Într-un semn de schimbare al politicilor de negociere, Yvo de Boer, directorul Secretariatului pentru Schimbari Climatice al ONU, a declarat luni, 21 septembrie, ca se asteapta ca Beijingul sa devina „lider mondial” in ceea ce priveste combaterea incalzirii climatice marti, atunci când presedintele chinez Hu Jintao va anunta noi masuri de politici in acest sens.

Potrivit ofcialului ONU, Hu Jintao urmeaza sa anunte o serie de masuri care „vor reduce in mod semnificativ emisiile fata de nivelul actual„. În ochii europenilor, motivul aflat in spatele schimbarii rolului jucat de SUA este simplu: Casa Alba este prea preocupata de legislatia privind sistemul de sanatate pentru a acorda suficient timp si eforturi unui acord legat de schimbarea climatica la conferinta de la Copenhaga, in luna decembrie.

Aceasta prapastie fundameneala intre doi fosti parteneri – una care va face si mai dificila convenirea unui acord la conferinta cruciala de la Copenhaga – este cu atât mai surprinzatoare cu cât europenii au intâmpinat pâna acum cu bucurie viziunea administratiei Obama asupra incalzirii globale, dupa „epoca intunecata” a administratiei Bush.

Cu toate acestea, in ochii americanilor, intreaga dificultate rezida in directia opusa luata de Europa. Batrânul continent nu a inteles problemele pe care le are de intâmpinat o Casa Alba aflata intr-o lupta monumentala cu sistemul de sanatate – politica prioritara pentru Obama -, o administratie care trebuie sa caute un semn clar din partea Congresului inainte de a incerca sa inainteze spre un acord international privind schimbarea climatica.

Desi Camera Reprezentantilor a adoptat o lege impotriva schimbarii climatice, este improbabil ca legea sa treaca si de Senat inainte de decembrie.

În plus, Casa Alba nu se poate baza pe majoritatea sa din Senat pentru adoptarea legii, in conditiile in care mai multi senatori democrati se opun acesteia. Pâna in prezent, remarca FT, europenii au fost reticenti in a-l critica pe Obama de teama ca acest fapt ar putea atrage o replica tocmai când presedintele incearca sa convinga un public american de necesitatea de a lupta impotriva incalzirii globale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata