Adolescenţii care consumă alcool rămân fără „dulcele” vieţii

Experimente realizate pe sobolani au dezvaluit ca persoanele care consuma alcool in adolescenta vor avea dificultati in a lua deciziile corecte la vârsta matura. Cu alte cuvinte, cercetatorii au demonstrat ca alcoolismul adolescentin influenteaza in mod negativ viata de adult, noteaza cotidianul rus Gazeta.

Studiile care se centreaza pe efectele nocive provocate de consumul de alcool au ocupat mereu un rol central in presa stiintifica. Saptamâna aceasta, revista Proceedings of the National Academy of Sciences a publicat studiul unui grup de cercetatori de la Universitatea din Washington, care, pe exemplul sobolanilor, au demonstrat concret modul negativ in care consumul de alcool in adolescenta influenteaza luarea deciziilor la vârste mature.

În timpul experimentului, sobolani tineri aveau posibilitatea sa manânce periodic un jeleu gustos, in a carui compozitie intra si alcoolul etilic, principalul component al bauturilor tari. Multi sobolani profitau cu placere de aceasta posibilitate.

La trei saptamâni dupa respectivele „banchete”, sobolanii erau dresati sa apese pe pârghii speciale, pentru a primi un premiu alimentar. Dupa aceasta a inceput testul propriu-zis. Esenta lui consta in urmatoarele: sobolanilor li se deschidea de doua ori pe zi accesul la cele doua pârghii; apasarea pe una dintre ele le garanta doua pastile dulci, in timp ce a doua pârghie elibera pastile in mod aleatoriu, acestea putând fi atât dulci, cât si neutre.

Spre deosebire de „grupul de control”, ai carui reprezentanti „s-au lamurit” repede cum stau lucrurile si apasau pe pârghia care le oferea pastile dulci, sobolanii care indragisera inainte jeleul cu alcool optau pentru pârghia aleatorie.

Dupa trei luni, când sobolanii erau deja maturi, au fost desfasurate noi teste cu pârghiile. Rezultatele au fost absolut identice: grupul de control alegea in mod consecvent pârghia sigura, primind in fiecare zi câte doua pastile dulci, in timp ce sobolanii care „in adolescenta” au savurat jeleu cu alcool continuau, chiar dupa o perioada lunga de timp, sa aleaga pârghia ce nu le garanta dulcele.

Psihologii de la Universitatea din Washington interpreteaza rezultatele acestui experiment drept o dovada clara a modului in care consumul de alcool la vârste tinere influenteaza structura neurobiologica a persoanei. Mai exact, cei carora le place sa bea alcool in tinerete, la maturitate iau adesea decizii ciudate si neadecvate.

De fapt, orice inamic al alcoolului ar fi ajuns si singur la aceasta concluzie, insa acum oamenii de stiinta au demonstrat pe experimente concrete tocmai relatia cauza-efect intre alcoolismul la vârste tinere si comportamentul de la maturitate, subliniaza Gazeta.

Toti stiu ca alcoolismul la vârste tinere constituie un factor care majoreaza probabilitatea ca persoanele consumatoare sa devina ulterior narcomani. Noi, insa, propunem o noua conceptie, care consta in aceea ca efectul timpuriu pe care alcoolul il are asupra organismului are consecinte de lunga durata, ce se manifesta asupra functiilor cognitive„, afirma Nicolas Nasrallah, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington considera ca lucrarea lor trebuie sa atraga atentia asupra problemei consumului de alcool in adolescenta. Consumul regulat de alcool la vârste tinere face ca la maturitate persoana in cauza, chiar daca nu va deveni alcoolic sau narcoman, sa nu fie in stare sa obtina rezultate remarcabile, deoarece va lua decizii ciudate si neintemeiate.

Astfel de oameni nu vor aduce mari contributii tarii si propriilor persoane. Chiar daca autorii studiului reprezinta SUA, in Rusia problema alcoolismului la vârste tinere, inclusiv a celui infantil, este extrem de acuta, atentioneaza in final Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.