Automate pentru recuperarea PET-urilor vor fi montate până la sfârşitul lui 2009

Automate speciale pentru PET-uri ar putea fi montate, pâna la finele anului, in hipermarketuri, a anuntat miercuri (23 septembrie 2009) la Sibiu, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, prezent la cel mai important forum european pe teme de mediu, intitulat “Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation”.

“Pâna la sfârsitul anului este posibil sa ne luam banii pentru sticlele de plastic numite PET-uri, de la automate speciale, care vor fi amplasate in hipermarketuri. Din discutiile pe care le-am avut in ultimele 2-3 saptamâni cu cei specializati este posibil ca pâna la sfârsitul anului sa vedem aceste automate”, a spus ministrul Mediului.

Acesta s-a declarat optimist in privinta recuperarii sticlelor de plastic, pe care majoritatea românilor le arunca pe unde apuca. “Am avut deja discutii cu cei care detin si au venit sa propuna parteneriat, pentru ca nu trebuie legislatie pentru asta, nu trebuie decât un pic de organizare si trebuie ajutati sa se aseze la aceeasi masa cei patru actori, astfel incât lucrurile sa functioneze.
Pentru asta ne-am aratat disponibilitatea si cred ca va functiona repede. Sa vedem in saptamânile urmatoare”, a precizat ministrul Nemirschi.

Ministrul Mediului a recunoscut ca a gresit in luna aprilie, când a anuntat “taxa pentru PET”. “La prima vedere este simplu, eu in luna aprilie m-am grabit sa fac afirmatia asta si am spus taxa de PET. Prost, nu este taxa pentru ca nu mareste pretul. Produsul in interior este acelasi, poate sa ma coste la fel daca duc sticla inapoi sau pot sa dau ceva in plus pentru poluarea pe care pot sa o fac”, a explicat ministrul Mediului.

Nicolae Nemirschi a amintit si de sistemul care exista deja in Europa, de automate care preiau sticlele goale de plastic sau cutiile de aluminiu contra unui bon valoric pe care consumatorul il poate folosi in general in supermarket-ul unde este amplasat acel automat.

Nemirschi atrage atentia asupra garantiei pentru sticla de plastic, pentru ca aceasta “trebuie facuta cu foarte mare atentie pentru ca exista mari producatori de astfel de ambalaje, care la un moment dat pot ridica niste probleme reale din punct de vedere financiar, dar se poate gasi un echilibru, s-a gasit si in alta parte”. Ministrul Mediului crede ca exista o singura solutie, cea prin recompensa, nu cea coercitiva.

“Solutia e prin recompensa si aici sunt doua posibilitati: cea a garantiei de returnare care se practica si trebuie gândita bine, astfel incât sa nu cream un impact negativ in zona economica si de-asta trebuie studiata bine si este fezabila, functioneaza.
Iar cealalta parte a recompensei este acel sistem care exista, dar asta este o organizare in zona privata a detinatorului de hipermarket, a detinatorului de automate de sticle si bineinteles legat cu colectorul si cu reciclatorul”, a spus Nemirschi.

Garantia de returnare in cazul ambalajelor PET va intra in vigoare in 2010, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. “Asa-zisa taxa pentru ambalaje PET poate intra in vigoare din 2010. Repet, nu este vorba despre o majorare a pretului la raft a produselor ambalate in astfel de recipiente, ci despre o recompensa acordata cumparatorilor la fiecare returnare de PET”, a explicat Nemirschi.

Ministrul a recunoscut faptul ca initiativa nu este usor de finalizat, dar ca “o astfel de garantie privind returnarea sticlelor de plastic este necesara”. Nicolae Nemirschi a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Arad, ca va propune introducerea unei “garantii de returnare” a ambalajelor PET, masura ce vizeaza o mai buna colectare a deseurilor.

Nemirschi a adaugat ca masura aleasa este necesara pentru ca “lucrurile au scapat de sub control in ce priveste colectarea deseurilor” si este deja folosita de multi ani in Marea Britanie, Germania, Olanda, unde garantia este cuprinsa intre 15 si 25 de eurocenti pentru returnarea fiecarui PET.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.