Consiliul Concurenţei propăvăduieşte neconcurenţa

Vânzarea in pierdere este deja interzisa in România, precizeaza presedintele Federatiei Patronale Romalimenta, subliniind ca presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, indeamna la nerespectarea legislatiei atunci când sustine vânzarea produselor in pierdere.

“Daca Asociatia marilor retaileri si-a dat in petic printr-o “Nota de atitudine” al carei principal atribut, pe lânga denaturarea grosolana a adevarului, este obraznicia, o alta voce aparte este a domnului Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei care sustine vânzarea produselor in pierdere”, subliniaza Sorin Minea, adaugând ca vânzarea in pierdere este deja interzisa in România, cu exceptii bine precizate (Ordonanta Guvern 99/2000, art 17, care prevede inclusiv pedepse penale).

“Cu alte cuvinte, domnul Chiritoiu indeamna la nerespectarea legislatiei in vigoare. Îi aducem la cunostinta presedintelui CC ca insusi Parlamentul European a recomandat expres tuturor statelor membre sa legifereze grabnic aceasta interdictie a vânzarii in pierdere, tocmai din cauza efectelor profund negative, inclusiv asupra mediului concurential.

Deci dl. Chiritoiu ne sugereaza sa alteram concurenta si sa scoatem România din una din (putinele, din pacate) pozitii fruntase in Europa”, precizeaza Minea. Patronatele din industria alimentara atrag atentia ca nimeni nu vinde in pierdere ci cu scopul de a elimina concurenta.
Vânzare in pierdere nu pot face micii comercianti, ci doar gigantii, supermarketurile, care au resurse financiare uriase si isi pot permite o perioada de timp sa vânda in pierdere, pentru a curata piata de concurenti.

Dupa aceea, ei urca preturile la niveluri si mai mari, atât pentru a-si recupera pierderile anterioare, cât si pentru ca nu mai sunt limitati de concurenta- aceasta fiind deja lichidata tocmai prin vânzarea in pierdere.
Perdantul este in primul rând consumatorul! “Este un mecanism mult prea simplu si verificat in practica, pentru a nu fi inteles de oricine. Nu stim de ce dl Chiritoiu neglijeaza aceste aspecte si persista in a promova o masura, in fond, profund anticoncurentiala?”, intreaba Minea.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.