Echinocţiul de toamnă

Echinoctiul de toamna din 2009 a avut loc miercuri (23 septembrie 2009) la ora 00 si 18 minute (timp legal românesc). Este momentul in care Soarele in miscarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamânt. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Echinoctiul de toamna are loc când Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica. În emisfera nordica, echinoxul de toamna are loc in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. În aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcatuit calendarul gregorian (1582) echinoxul de toamna a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie. La 21 septembrie va fi abia in 2092 si aceasta se va intâmpla pentru prima oara de la crearea calendarului gregorian si se va repeta doar in 2096.

Dupa 23 septembrie, orele de lumina vor incepe sa scada, pâna la solstitiul de iarna, de la 21 decembrie. Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv punctul autumnal.
Cuvântul “echinoctiu” deriva din cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul lui provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” si “nox”, “noctis” – “noapte”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.