EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Extrema-dreaptă germană recurge deschis la rasism

0

– Extrema-dreapta din Germania (NPD) a renuntat la retineri inainte de alegeri, incepând sa recurga la actiuni cu caracter xenofob, scrie ziarul german Die Welt.

– Figen Izgin, o politiciana de origine turca, membra in Die Linke (Partidul Stângii – partid radical de stânga), s-a trezit sâmbata in cutia postala cu o foaie volanta intitulata lapidar „Comunicat”, pe care, in loc de expeditor, era trecut „Însarcinatul cu repatrierea strainilor al NPD”, in textul comunicatului facându-i-se cunoscut politicienei un „plan in cinci puncte pentru repatrierea strainilor”.

Politiciana, care locuieste la Berlin, urma sa fie incunostiintata astfel despre „detaliile repatrierii in tara de origine„.

În text se mai spune ca strainii vor fi scosi din sistemul german de asigurari sociale. Ei vor trebui repatriati treptat in tarile de origine, urmând sa participe ei insisi la costurile acestei actiuni. NPD le refuza astfel germanilor de origine straina drepturile civice fundamentale.

De unde iau ei acest drept de a patrunde in sfera mea privata, sa-mi ceara sa plec si sa solicite ca eu sa-mi gasesc un loc in tara mea de origine? Inuman„, se exprima indignata turcoaica, care traieste in Germania de peste 30 de ani. Între timp, procuratura a inceput o ancheta pentru depistarea expeditorului, presedintele NPD-Berlin, Joerg Haehnel, sub acuzatia de suspiciune initiala de agitare a poporului.

Conform lui Haehnel, foaia volanta respectiva a fost trimisa pe adresa a 30 de candidati la alegerile pentru Bundestag, proveniti din imigratie. Textul reprezinta punctul culminant temporar al unei campanii electorale, in cadrul careia NPD-ul a pus accent in mod agresiv pe resentimente de natura rasista.

Tactica de pâna acum era diferita. NPD se inconjura cu o aura civica, gesturile de amenintare, care puteau intimida pe bravii cetateni, capetele rase si bocancii fiind retrasi in culise. Reprezentantii alesi ai NPD, mai ales in consiliile municipale din landurile est-germane, se prezentau drept oamenii de alaturi, o tactica la care NPD nu a renuntat total, asa cum arata Timo Reinfrank, director executiv al fundatiei Amadeu-Antonio, care lupta contra radicalismului de dreapta.

Tactica a fost mai degraba de succes, prezenta radicalilor de dreapta fiind privita in multe locuri drept una normala. Actualmente, NPD a pornit o noua mobilizare si pune din nou un accent puternic pe rasism, adauga Reinfrank.

Expertul in extremism de dreapta Richard Stoess, de la Universitatea Libera din Berlin, a mai descoperit un trend si anume faptul ca strategia de inserare civica pierde din importanta iar neonazistii devin mai importanti atât in cadrul asociatiilor cât si printre alegatori.

Campania electorala indica aceasta iar efectul este bine calculat. Înainte de alegerile parlamentare din landul Thueringen, acum trei saptramâni, NPD i-a cerut politicanului de culoare Zeca Schall (CDU – crestin-democrati) sa se intoarca in tara sa de origine, Angola, mobilizând, in opinia lui Reinfrank, alegatorii de partea sa.

Înainte de actiunea contra lui Schall, partidul se situa la o cota de trei%, la sfârsit ajungând aproape de pragul necesar de 5% pentru a intra in parlamentul local, arata Reinfrank. NPD a inundat cu afise mai ales satele si oraselele din est, locuitorii din Goerlitz/Zgorzelec (oras la granita polono-germana) pornind o actiune contra campaniei antipoloneze a partidului.

Actualmente, in orasul de pe Neisse se pot vedea peste 400 de afise pe care sta scris: „Goerlitz spune NU NPD-ului!„. NPD postase acolo afise pe care se putea citi: „Drum bun acasa” sau „Opriti invazia polonezilor„.

În estul landului Mecklenburg-Vorpommern afisul de mai inainte a fost retras la inceputul saptamânii iar in landul Saxonia este in curs o decizie judecatoreasca. Astfel de lovituri nu vor deranja probabil NPD-ul, este de parere Reinfrank, partidul punând accent pe atragerea atentiei.

Pentru a putea profita de sistemul returnarii costurilor electorale, partidul trebuie sa detina cel putin 0,5% din voturile de la alegerile parlamentare, orice vot fiind extrem de important in conditiile in care, dupa numeroase scandaluri, NPD se afla in pragul falimentului financiar.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.