Fecunditatea scade în aceeaşi măsură la bogaţi şi la săraci

Scaderea fecunditatii, urbanizare in crestere: ca si in alte tari ale lumii, aceste tendinte au fost usor de constatat in ultimii 30 de ani in tarile maghrebiene. Un studiu publicat marti, 22 septembrie, de Institutul National de Studii Demografice (INED) din Franta arata ca a avut loc o evolutie similara in Algeria (35 milioane de locuitori in 2008), Maroc (31 milioane) si Tunisia (10 milioane).

Este o constatare paradoxala la prima vedere, pentru ca cele trei tari nu sunt in acelasi stadiu de dezvoltare economica, relateaza cotidianul Le Monde. Între anii 1980 si 2000, rata anuala a cresterii demografice a scazut cu 1,7% in Algeria, cu 1,5% in Maroc si cu 1,4% in Tunisia. În aceeasi perioada, populatia urbana a crescut cu 15% in Algeria, cu 10% in Maroc si cu 11% in Tunisia.

Este un comportament demografic omogen, asociat unor puternice diferente socio-economice. În 2007, venitul national anual pe cap de locuitor era de 5.200 euro in Algeria, 4.859 euro in Tunisia si numai 2.756 in Maroc. Marocanii, algerienii si tunisienii au beneficiat de imbunatatirea scolarizarii: din zece femei nascute in jurul anului 1980, noua stiu sa scrie si sa citeasca in Tunisia, opt in Algeria si numai 5,5 in Maroc.

Convergente demografice, contraste socio-economice: „Trebuie subliniata aceasta situatie, caci nivelul de trai si nivelul de instruire sunt determinante clasice ale evolutiei demografice„, releva cercetatorii de la INED, care au efectuat, in colaborare cu Universitatea Cadi Ayyad din Marrakech din Maroc, analize mai aprofundate. Între orase si sate, diferentele socio-economice sunt si mai accentuate decât intre tarile Maghrebului.

Între doua cartiere din Marrakech exista contraste semnificative in ceea ce priveste structura sociala si utilitatile: medina si cartierul modern mai instarit Gueliz, in ultimul existând de 2,5 ori mai multi absolventi de liceu si de 3,5 ori mai multe bai sau dusuri.

Fie ca s-au facut la nivel national, regional sau local, comparatiile au ajuns la acelasi rezultat: „În timp ce rata de fecunditate era considerata in anii 1950-1960 cel mai bun indicator pentru departajarea tarilor bogate de cele sarace, se constata acum o decuplare crescânda a comportamentelor demografice de conditiile de viata ale societatilor„, spune Patrick Festym cercetator la INED, autor, in colaborare, al acestor lucrari.

Este o evolutie cu atât mai semnificativa cu cât nu priveste numai tarile maghrebiene. Fie ca ne referim la Vietnam sau Azerbaidjan (doua tari unde venitul anual pe cap de locuitor este in jur de 3.000 de dolari), la Statele Unite sau Norvegia (unde este in medie 40.000 de dolari), fecunditatea se situeaza in prezent in jurul pragului simbolic de doi copii la o femeie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.