EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

„Invitaţie la Palat”: 93 de bănci italiene deschid porţile clădirilor lor istorice

– În Italia se desfasoara a opta editie a manifestarii „Invitatie la Palat. Arta si istoria in banci” – ziua nationala a deschiderii pentru public a cladirilor istorice ale bancilor, care va avea loc sâmbata, 3 octombrie, pe intreg teritoriul tarii, de la orele 10.00 la orele 19.00.

– Manifestarea se desfasoara sub inaltul patronat al presedintelui Republicii, cu sprijinul Ministerului pentru Bunuri si Activitati Culturale (MIBAC), al Ministerului Educatiei, Universitatilor si Cercetarii, informeaza agentia de presa italiana Il Velino.

O traditie care se consolideaza si care confirma angajamentul bancilor in protejarea patrimoniului artistic italian. Sprijinul bancilor acordat economiei trece si prin sustinerea culturii, in pofida faptului ca bugetele nu sunt deosebit de infloritoare„, a declarat Corrado Faissola, presedintele Asociatiei Bancare Italiene (ABI), cu prilejul prezentarii marti, 22 septembrie, a editiei manifestarii.

La rândul sau, directorul general pentru Valorificarea Bunurilor culturale, Mario Resca, a subliniat unicitatea patrimoniului italian, care nu este insa valorificat adecvat. „În lumea globalizata de astazi, Italia nu are multe puncte forte. Prin urmare, trebuie sa se focalizeze asupra sectoarelor in care are putini rivali: cultura, peisajul, designul, stilistica.

Este necesar sa recupereze leadership-ul in turism pe care il detinea in urma cu 15 ani. Efortul MIBAC este acela de a crea un stimulent prin patrimoniul artistic, investind in protejarea si valorificarea lui.

Este un efort pe care statul singur nu il poate suporta si in care are nevoie de sprijinul unor privati prin stimulente fiscale. Sectorul privat poate ajuta sectorul public sa cheltuiasca mai bine si sa gestioneze patrimoniul artistic„, a afirmat Resca.

93 de cladiri ale 52 de banci de obicei inchise publicului deoarece sunt un loc de munca, vor fi deschise gratuit pasionatilor si turistilor care vor putea admira o parte importanta a patrimoniului arhitectonic, artistic si peisagistic, pe lânga mobilier, opere de arta din toate epocile, gradini, arhive si biblioteci, pe care bancile italiene le conserva si le protejeaza.

În fiecare an, sectorul bancar face investitii in oameni si resurse in valoare de peste 350 milioane de euro, atât pentru protejarea si valorificarea colectiilor, cladirilor si mobilierului cât si pentru sprijinirea unor initiative culturale promovate de institutii si societati publice.

În editia pe 2009 a manifestarii „Invitatie la Palat” sunt implicate 47 de orase. Lombardia si Emiglia Romana sunt regiunile care detin cel mai mare numar de cladiri de vizitat (respectiv 19 si 16), in timp ce Roma se confirma drept orasul cu cele mai multe sedii istorice deschise publicului (11). Printre noutatile de anul acesta se numara 21 de sedii deschise pentru prima data.

În editiile precedente, manifestarea „Invitatie la Palat” a atras peste 600.000 de vizitatori, editia de anul acesta oferind publicului posibilitatea de a admira o ampla serie de capodopere „ascunse”, ilustrând peste 1.000 de ani de civilizatie: palate istorice si vile, colectii de arta si gradini, simboluri antice ale istoriei urbane si opere arhitectonice inovatoare din secolul al XX-lea.

Cele 93 de cladiri deschise publicului reprezinta o antologie de stiluri, tendinte si gusturi artistice si arhitectonice din orice epoca, de la arhitectura Renasterii, la formele Barocului
si pâna la elegantele edificii din secolul al XVIII-lea aflate in parcuri seculare, la atmosfera neoclasica si palatele pe care bancile le-au comandat celor mai faimosi arhitecti contemporani.

Vizitatorii vor putea viziona si expozitii special organizate cu acest prilej, dedicate colectiilor de arta, noilor achizitii precum si istoriei unor banci sau unor momente semnificative de viata culturala si civica.

Presedintele Comisiei pentru relatii culturale a ABI, Guido Palamenghi Crispi, a anuntat ca este in curs de pregatire un catalog al palatelor bancilor, amintind totodata ca expozitia „nu serveste numai la descoperirea palatelor ci permite si vizionarea de opere de arta care nu au mai fost expuse niciodata publicului„.

Citește și
1 Comentariu
  1. stoica mihaela spune

    vreau o invitatie de sfantu valentin la restaurat in iatalia roma pentru o persoana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata