La Paris, operaţiunea „lapte gratuit” s-a bucurat de succes

Câteva sute de oameni stateau la coada, marti, 22 septembrie, in Piata Republicii din Paris, in fata unui camion-cisterna plin cu 22.000 de litri de lapte, ca sa-si umple sticlele, in cadrul unei operatiuni de distribuire gratuita, organizata de crescatorii de animale, cu scopul de a atrage atentia asupra crizei din acest sector, scrie cotidianul francez Le Parisien in editia sa de miercuri, 23 septembrie.

În fiecare zi in Franta mor oameni de foame, este mult mai bine sa impartim decât sa ne aruncam marfa si am chemat 300 de familii sa vina sa ia lapte„, spune Christian Causse, unul dintre organizatorii acestei actiuni.

„Am hotarât sa dau lapte gratis, caci dupa parerea mea, este inacceptabil sa-l arunci”, explica la rândul sau un alt fermier, venit impreuna cu alti producatori sa le vorbeasca oamenilor despre greutatile cu care se confrunta sectorul fermier din cauza prabusirii pretului laptelui.

Trebuie sa-i intelegem totusi pe producatorii care au fost constrânsi sa arunce laptele, caci este imposibil ca oamenii sa consume milioane de litri de lapte in doua zile„, a mai adaugat el. Mai multi producatori din Franta si din Uniunea Europeana (UE) au initiat acum douasprezece zile „o greva a laptelui” pentru a atrage atentia asupra scaderii preturilor la acest produs.

De atunci, grevistii si-au inmultit actiunile de aruncare a laptelui care nu poate fi pastrat decât doua zile. Acestea au avut adesea un ecou negativ in rândul populatiei. Multi dintre cei veniti marti sa ia lapte au aratat de altfel ca inteleg miscarea grevista, dar nu si aruncarea laptelui, noteaza publicatia franceza.

Mi s-a sfâsiat pur si simplu inima ca pe timp de criza se poate face asemenea risipa. Este intr-adevar risipa, dar in momentul asta, eu ii sustin fara rezerve pe producatori„, a explicat o functionara, Samia Dekhiter, citata de Le Parisien.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.