EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

MIMMCMA propune 6 legi pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri

“În timpul crizei, trebuie sa stimulam cultura antreprenoriala, sa dam o sansa tinerilor si sa reducem media de vârsta a oamenilor de afaceri”, a spus miercuri (23 septembrie 2009) ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita, la o conferinta de presa dedicata lansarii in dezbatere publica a unui pachet de 6 legi privind activitatea de afaceri.

Proiectul de Lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinând tinerilor intreprinzatori permite persoanelor sub 35 de ani, inclusiv somerilor de aceasta vârsta si celor care au mai inregistrat un insucces in afaceri sa infiinteze microintreprinderi cu un capital de pornire de 10 lei si un obiect de activitate de maximum 5 domenii.

Obligatia consta in atingerea unui capital social de minimum 5000 de euro intr-o perioada de 3 ani. În acest interval, firma starter beneficiaza de scutire de impozit pe profit si pe salarii, de primirea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum si accesul la credite cu perioade de gratie, pe baza garantarii creditului de catre FNGCIMM.

Daca dupa 3 ani investitorul nu are un capital social de minimum 5000 euro, va trebui sa plateasca din urma toate taxele si impozitele de care a beneficiat.
Conform estimarii MIMMCMA, in 2010 ar putea sa apara circa 500 de astfel de firme starter, iar Constantin Nita a lasat sa se inteleaga ca aceasta initiativa ar putea constitui o posibilitate de reabilitare pentru unele dintre firmele desfiintate prin efectul legii impozitului forfetar, daca patronii sunt tineri sub 35 de ani.

O alta initiativa a ministrului Nita, in urma discutiilor cu oamenii de afaceri si cu specialistii in legislatie ai MIMMCMA este propunerea unei legi privind holdingurile, capitol care lipsea pâna acum din legea societatilor comerciale. Reglementarea isi propune sa permita constituirea de holdinguri cu capital românesc (inclusiv prin asocierea de IMM-uri) si strain in România, dar si repatrierea holdingurilor cu capital românesc din tari precum Cipru sau Olanda.

Constantin Nita a spus ca propune ca grupul sa fie tratat drept o entitate economica unica cu activitate integrata, iar impozitul pe profit sa fie aplicat asupra rezultatului consolidat al grupului, in timp ce TVA nu se va aplica tranzactiilor intragrup.

Proiectul de lege pentru organizarea activitatii de lobby isi propune intrarea in legalitate a demersurilor oamenilor de afaceri pe lânga autoritatile guvernamentale sau legislative, cei interesati de un astfel de demers menit sa influenteze procesul decizional urmând sa se adreseze unui lobby-st de profesie, cu care va incheia un contract, pe baza caruia va efectua plata serviciilor.

Se va infiinta si un Registru de Lobby pentru inregistrarea profesionistilor din domeniu. MIMMCMA mai solicita modificarea si completarea prevederilor OUG 27/2003 privind procedura aprobarii tacite si instituirea de sanctiuni pentru salariatii si unitatile care incalca legea.

De mare importanta pentru oamenii de afaceri sunt si completarile solicitate de MIMMCMA la Legea 252/2003 privind Registrul Unic de Control, in textul prezentat jurnalistilor fiind prevazuta sanctionarea dispunerii nejustificate de controale repetate, in cursul aceluiasi an calendaristic, cu aceeasi tematica si la acelasi contribuabil. Amenda este de 1500-2000 de lei si ea urmeaza a fi acordata de organul ierarhic superior celui care a facut un control abuziv.

În sfârsit, MIMMCMA a mai elaborat un proiect pentru modificarea proiectului legii patronatelor “care zace de vreo doi ani la Camera Deputatilor, iar patronatele sunt divizate si nu pot participa eficient la discutiile cu guvernul, asa cum o fac sindicatele”, a spus Constantin Nita.
Noul text propune, intre altele, reglementarea mai riguroasa a modului in care un patronat obtine personalitate juridica si prevederea detaliata a scopurilor pentru care se constituie o organizatie patronala.

Cele 6 legi au fost lansate miercuri (23 septembrie 2009) in dezbatere publica, timp in care urmeaza sa aiba loc discutii cu mediul de afaceri, iar textele se afla pe site-ul MIMMCMA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata