EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

O diplomată bulgară în fruntea UNESCO, după un scandal care a divizat organizaţia

0

Diplomata bulgara Irina Bokova (57 de ani) a fost aleasa marti noaptea in fruntea UNESCO, devansându-l, in al in al cincilea tur de scrutin, cu 31 de voturi la 27, pe controversatul ministru egiptean al culturii Farouk Hosni, acuzat de antisemitism, in cadrul unui vot extrem de politizat, noteaza The New York Times.

Bokova, ambasadoare a tarii sale in Franta precum si la UNESCO, devine astfel prima femeie si totodata primul est-european care va conduce institutia ONU in a carei sarcina intra implemetarea programelor educationale, salvgardarea patrimoniului mondial sau respectarea libertatii presei.

Victoria sa, comenteaza New York Times, reprezinta o infrângere amara pentru Egipt si pentru presedintele sau Hosni Mubarak. Pe de alta parte, Farouk Hosny, 71 de ani, a fost acuzat de antisemitism si de cenzura in cei 22 de ani cât a condus Ministerul egiptean al Culturii.

Una dintre persoanele apropiate de procesul alegerii a precizat ca Spania si Italia si-au schimbat intentiile dupa ce au aflat noi informatii despre presupusul rol jucat de Hosny in protejarea unor persoane care au pus la cale un act terorist asupra vasului italian Achille Lauro in 1985, desi informatia nu a putut fi confirmata marti.

Potrivit unei relatari aparute sâmbata pe un site in limba araba, Elaph.com, Hosni s-a laudat ca a ajutat organizarea fugii din Italia, in 1985, a celor care au pus la cale actul terorist impotriva vasului Achille Lauro.

În respectivul episod, un turist american de origine evreiasca, aflat intr-un scaun cu rotile, a fost impuscat si aruncat in mare, fapt ce a stârnit groaza comunitatii internationale. De asemenea, lui Hosni i-au fost reprosate comentariile facute in parlamentul egiptean anul trecut. Dupa ce a fost acuzat ca are o atitudine prea „soft” in ceea ce priveste Isralelul, acesta a declarat ca va arde personal orice carte evreiasca pe care o va descoperi in biblioteca de la Alexandria, cea mai importanta din Egipt.

Anterior, el fusese atacat de catre intelectuali francezi, unii dintre acestia de origine evreiasca, cum ar fi Bernard-Henri Lévy, si de catre laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel. În ceea o priveste pe Bokova, fost ministru de externe si ambasadorul tarii sale in Franta si la UNESCO din 2007, aceasta a ajuns la Ministerul bulgar de Externe din perioada comunista, ca fiica unui favorit din guvern ce edita un ziar de stat.

Bokova, azi unul dintre membrii populari ai Partidului Socialist bulgar, aflat acum in opozitie, a studiat in scoli de elita din Moscova si cunoaste patru limbi straine: engleza, franceza, spaniola si rusa. Diplomata bulgara s-a specializat in SUA in controlul armamentului si a fost ministru de externe intre noiembrie 1996 si februarie 1997.

Alegerea diplomatei bulgare trebuie confirmata de cei 193 de membri ai Conferintei generale a UNESCO, care se va intruni luna viitoare, insa votul este considerat o formalitate, in special dupa reactia prieteneasca la alegerea sa a ambasadorului egiptean la UNESCO. Alegerea a divizat profund UNESCO, care nu s-a mai confruntat niciodata cu un al cincilea tur de scrutin.

Mai multe tari africane au acuzat Egiptul de faptul de a fi exercitat presiuni puternice asupra lor. De asemenea, reprezentantii Madagascarului, Nigeriei, Pakistanului si Libanului au fost retrasi din functiile pe care le detineau dupa ce acestia au refuzat sa voteze pentru Hosni, a declarat un diplomat UNESCO sub protectia anonimatului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.