Riscul de rata de schimb este accentuat în România

Riscul de rata de schimb in România este accentuat, din cauza raportului nefavorabil dintre depozitele si creditele in valuta, a avertizat miercuri (23 septembrie 2009) la o conferinta pe teme financiare, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a României (BNR).

Conform datelor BNR, la finele lunii iulie 2009 volumul depozitelor denominate in valuta se situa la circa 35 miliarde lei (echivalent), in timp ce volumul creditelor denominate in valuta era de circa 60 miliarde lei (echivalent).

Desi raportul intre depozitele in valuta si creditele in valuta s-a imbunatatit usor fata de anul 2008, situatia s-a deteriorat puternic fata de anul 2004, spre exemplu, când volumul depozitelor in valuta era mai ridicat decât cel al creditelor in valuta, acest raport mentinându-se pâna in 2006, dupa care dinamica creditelor in valuta a fost mai puternica.

În ceea ce priveste raportul intre depozitele si creditele in lei, acesta s-a mentinut in dupa anul 2004 in favoarea depozitelor si chiar s-a accentuat in 2009, la nivelul lunii iulie volumul depozitelor fiind de circa 60 miliarde lei, iar cel al creditelor de circa 40 miliarde lei.
Croitoru a afirmat ca principala problema a sistemului bancar din România este totusi aceea ca exista prea multi bani in sistem comparativ cu câta cerere de credite exista.

Reprezentantul BNR a mai mentionat ca in ultimele 11 luni bancile comerciale au inceput o competitie acerba pentru cresterea ratelor dobânzii, care au atins un maxim in perioada februarie-martie, si a apreciat ca bancile au crescut dobânzile rapid si riscant pentru pozitiile lor bilantiere. În opinia consilierului BNR, principalele provocari pentru sistemul bancar autohton sunt imbunatatirea competitiei, inovarea de produse, estimarea mai riguroasa a riscurilor, reducerea costurilor pentru cei care se imprumuta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.