Rusia: şahul evoluează la unison cu politica

Odata, jocul de sah reprezenta o continuare prin alte mijloace a razboiului rece, insa astazi, dupa 25 de ani, partida-revansa dintre Kasparov si Karpov induce amintiri despre prabusirea Uniunii Sovietice.

Potrivit cotidianului britanic The Times, noua partida dintre Karpov si Kasparov merita nu doar atentia pasionatilor de sah: in primul rând, in anii razboiului rece, jocul de sah avea un rol simbolic, in al doilea rând la fel de simbolice erau meciurile dintre Karpov si Kasparov in ceea ce priveste prabusirea URSS, iar in al treilea rând Kasparov este si astazi unul dintre liderii opozitiei anti-Kremlin.

Daca Lenin incerca sa faca din jocul de sah un fel de hobby al proletariatului situat in afara luptei de clasa, Stalin era ghidat de ideea ca sahul este in primul rând un joc de razboi. Potrivit The Times, din 1945 sahistii sovietici ii bateau pe cei occidentali pentru simplul motiv ca in URSS milioane de copii erau stimulati sa invete acest jos.

Atunci, insa, când tânarul american Bobby Fisher a reusit sa-i invinga pe „grossmeister„-ii sovietici, acest lucru a produs un adevarat soc. La scurt timp, hegemonia URSS a fost restabilita de tânarul sahist Karpov, dupa ce Fisher refuzase sa si-l apere in fata jucatorului sovietic.

Jocul de sah era un instrument al diplomatiei si ingineriei sociale, precum si un refugiu pentru cei alesi, care nu au fost corupti de regim: de exemplu, pentru Kasparov, afirma cotidianul britanic. La vârsta de 20 de ani, Kasparov si-a câstigat dreptul de a se confrunta cu Karpov. Partidele lor s-au desfasurat pe vremea lui Gorbaciov.

La inceput, Karpov sprijinea nomenclatura; la sfârsitul anilor 1980, Kasparov intrase in tabara disidentilor. „Kasparov se pozitionase ca revolutionar, iar Karpov – ca sustinator al regimului, insa Kasparov a reusit sa se transforme din insider in outsider doar dupa ce invatase sa joace conform principiilor sistemului„, afirma The Times. Victoria lui Kasparov asupra lui Karpov a simbolizat sfârsitul epocii sovietice, iar de atunci Kasparov este simbolul opozitiei fata de epoca neosovietica a lui Putin.

Între timp, noteaza cotidianul britanic, Karpov a devenit partial aliatul sau: anul trecut, el l-a vizitat pe Kasparov la inchisoare, unde acesta fusese inchis in urma protestelor pe care le organizase impotriva fraudelor din alegeri.

Cu doi ani in urma, Kasparov afirma ca partida dintre opozitia rusa si Putin a intrat in faza de mijloc, iar pentru Putin „acesta este inceputul sfârsitului”. De atunci, opozitia rusa a slabit considerabil. „Kasparov, insa, ii arunca in continuare manusa lui Putin, chiar daca risca sa plateasca pentru aceasta cu propria viata, conchide The Times.

Doi campioni mondiali la sah se vor confrunta din nou saptamâna aceasta in Valencia. Cine va invinge: un fost „apparatcik” sau un opozant infocat?, se intreaba cotidianul francez Le Figaro. În 1985, „frondeurul-wunderkind” Kasparov câstiga titlul de campion mondial la sah in fata lui Karpov, „homo sovieticus model si preferat al nomenclaturistilor de partid„.

Pentru „monstrul de la Baku”, aceasta mai era si o victorie asupra comunismului, subliniaza Le Figaro. Potrivit ziarului parizian, cei doi campioni mondiali constituie si astazi poluri total opuse. Uniunea Sovietica a disparut, insa Kremlinul continua sa aiba nostalgii pentru fostul imperiu.

Sumbru, la fel ca URSS, Anatoli Karpov (58 de ani) continua sa sprijine si acum puterea, in rândul careia are multi prieteni. În ceea ce priveste carismaticul si incendiarul Garry Kasparov (46 de ani), el si-a indreptat debordanta energie catre politica, devenind cel mai marcant opozant al lui Putin. „Ca si cum, dupa 25 de ani, mizele au ramas aceleasi„, conchide Le Figaro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.