Scrisoarea sindicatului Spiru Haret către preşdintele Traian Băsescu

Sindicatele din invatamânt au adresat o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care afirma ca Legea unica de salarizare a fost promovata “abuziv” de Guvern.

“Pe lânga modul abuziv, neconstitutional, in care Guvernul a decis promovarea Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, lectura textului in forma sa finala ne-a demonstrat, inca o data, faptul ca, nu exista nici un fel de logica juridica in redactarea acestuia, iar unul dintre efectele imediate ale aplicarii actului normativ va fi pierderea a nu mai putin de 11 drepturi (sporuri, indemnizatii) pentru personalul didactic din invatamântul preuniversitar, la care se adauga un numar aproximativ egal pentru personalul didactic din invatamântul superior”, afirma in scrisoare Marius Nistor, presedinte executiv al federatiei Sindicale din Învatamânt Spiru Haret.

Potrivit art. 47 din Legea cadru, aceasta “intra in vigoare la 1 ianuarie 2010, cu exceptia dispozitiilor art. 49, art. 50, art. 51, art. 52 si ale art. 4 alin. (1) din anexa nr. VI – Reglementari specifice personalului din sistemul justitiei, care intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al României Partea I”.

Art. 49, spun sindicalistii, prevede ca “la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al României sunt abrogate automat un mare numar de articole – Art. 49 alin. (2), art. 50 alin. (2), art. 50 alin. (3), art. 50 alin. (4), art. 50 alin. (6), art. 50 alin. (7), art. 50 alin. (8), art. 50 alin. (11), art. 50 alin. (12), art. 50 alin. (13), art. 51 alin. (1), art. 51 alin. (2), art. 51 alin. (4), art. 51 alin. (5), art. 51 alin. (7), art. 89, art. 90 alin. (2), art. 90 alin. (3), art. 90 alin. (4), art. 90 alin. (6), art. 90 alin. (7), art. 90 alin. (9), art. 90 alin. (10), art. 90 alin. (11), art. 90 alin. (12), art. 91 alin. (1), art. 94 alin. (4), art. 106 alin. (2) din Legea nr. 128/1997, care privest statutul personalului didactic”.

Textele din Statutul personalului didactic care se abroga se refera la indemnizatia pentru activitate in mediul rural sau localitati izolate, salarizarea pentru transele suplimentare de vechime, gradatia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia de conducere, indemnizatia de dirigentie, sporul pentru practica pedagogica. În plus, se anuleaza si posibilitatea negocierii de drepturi prin contractele colective de munca, afirma sindicalistii.

“Este adevarat ca o parte dintre drepturile enumerate mai sus se regasesc (diminuate) in Anexa II/1 la lege, sub titlul “Sporuri si alte drepturi ale personalului didactic”, insa aceasta anexa intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010 (conform art. 47 din lege), in timp ce dispozitiile din Statutul personalului didactic se abroga la 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Este deci evident faptul ca, pentru o perioada de 3 luni, drepturile respective nu se vor mai acorda, ceea ce este inadmisibil”, explica Marius Nistor. În consecinta, salariul personalului didactic pentru perioada octombrie-decembrie 2009 este net diminuat, in conditiile in care salariul din luna decmbrie 2009 este salariul de referinta pentru anul 2010, conform art.30 alin. 5 din Legea cadru.

“Cum ramâne atunci cu asigurarile dumneavoastra ca nu se va opera nici o diminuare salariala? Nu este evident ca, intentionat sau dintr-o grava eroare, Guvernul a elaborat o reglementare de natura sa diminueze in mod dramatic, nepermis, abuziv, inadmisibil, salariile personalului didactic?

Spera oare Executivul ca, in felul acesta, sa realizeze o economie mai mare decât procentul de 15,5% pe luna preconizat si stipulat la art. 10 din Proiectul Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea plângerilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, masura abuziva, respinsa in totalitate de Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret”, declara Nistor.

În plus, sindicalistii il roaga pe Presedintele României, sa observe ca, textul din Anexa nr. II/1, care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010, face referire expresa la aceleasi texte din Statut pe care art. 49 pct. 12 le-a abrogat – exprimari de genul:
“sporul de stabilitate prevazut la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997”, “sporul de suprasolicitare neuropsihica, stabilit in conformitate cu prevederile art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997”, “prevederile art. 50 alin. (1) si art. 90 alin. (1) din Legea nr. 128/1997” – ceea ce incalca regulile elementare de redactare a actelor normative si orice logica juridica.

FSLI Spiru haret face apel la Presedintele României sa accepte faptl ca, Guvernul a comis o grava eroare in modul de elaborare a legii si sa faca demersurile ce se impun in vederea eliminarii pct. 12 de la art. 49 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, ca minim semn de intelegere pentru situatia personalului din invatamânt. Adrese sililare, FSLI Spiru Haret a trimis si Guvernului României si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.