EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Sistemul public de pensii este supus unor riscuri uriaşe

1

Sistemul public de pensii este supus unor riscuri uriase si impovarat de cheltuieli foarte mari, astfel incât nu mai poate miza la nesfârsit pe subventiile de la bugetul de stat, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Asociatia citeaza Raportul elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, care atrage atentia asupra situatiei precare a sistemului public de pensii si admite faptul ca sistemul de pensii private, mai ales cel obligatoriu (pilonul II), a fost aplicat in România cu o intârziere “nepermis de mare” fata de alte state din regiune si din Europa Occidentala.

Potrivit raportului, sistemul de pensii din România reprezinta cea mai mare categorie de cheltuieli publice. Cheltuielile anuale pentru pensii in România se cifreaza la peste 10 miliarde de euro, adica peste 9% din PIB si peste 26% din toate cheltuielile bugetului general consolidat. În prezent, raportul dintre numarul de salariati si numarul de pensionari din sistemul public de pensii este de 1 la 1.

Daca sunt luati in considerare si pensionarii din categoriile speciale, precum si pensionarii agricultori (care nu sunt inclusi in sistemul public, contributiv), raportul salariati si pensionari devine 1:1,2.
De asemenea, procesele socio-demografice care au transformat România in ultimele doua decenii (imbatrânirea si reducerea populatiei) transforma problema administrarii mai eficiente a sistemelor de pensii in cea mai mare provocare a sistemului de protectie sociala din România.

“România se confrunta si cu presiuni suplimentare generate de introducerea foarte târzie a pilonului II”, a carui aplicare a intârziat “nepermis” de mult. Sistemul public de pensii din România se afla in una dintre cele mai dificile situatii din intreaga Uniune Europeana, iar sistemul de pensii va constitui piatra de incercare a fiecarei guvernari de aici inainte”, se arata in Raport. Numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu 430% in perioada 1990-2008, de cele mai multe ori prin “frauda”.

“Este ca si cum populatia Romaniei s-ar fi imbolnavit in proportii de masa”, sustine raportul. Acest lucru a arata ca acoperirea sistemului public de pensii este foarte mica pentru viitoarele generatii de pensionari.
În prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii si este necesara cresterea vârstei medii reale de pensionare si egalizarea ei in functie de gen.

La ora actuala peste 1,5 milioane de pensionari (32% din total) au o pensie medie lunara mai mica de 500 de lei, peste 3,8 milioane (81% din total) au o pensie medie lunara mai mica de 1.000 de lei, doar 43.488 de pensionari (0,9% din total) au o pensie medie lunara mai mare de 2.000 de lei, iar pensia medie este de 714 lei pe luna, adica unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.

Numarul de pensionari cu limita de vârsta si stagiu complet de cotizare: 1,9 milioane (41% din total), numar de pensionari de invaliditate, cu pensionare anticipata, fara stagiu complet: 2,8 milioane (59% din total), dintre care pensionari de invaliditate sunt 903.000 (1 din 5 pensionari este “invalid”).

Daca in 1990 existau 8,2 milioane de salariati si 2,5 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat (adica un raport de 3,3 salariati care sustin fiecare pensionar), in 2009 (iulie) existau 4,52 milioane de salariati si 4,72 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat (adica un raport de 0,96 salariati la fiecare pensionar). Conform estimarilor Eurostat, in România anului 2050 va exista un raport de 0,4 salariati la un pensionar.

Pe primele sapte luni din anul 2009, deficitul bugetului de asigurari sociale de stat a fost de 2,84 miliarde lei, inregistrând un maxim istoric. Deficitul reprezinta 14% din incasarile bugetului de asigurari sociale de stat.
Adica la fiecare pensie medie platita de buget, din cei 714 lei, peste 100 de lei sunt subventie de la bugetul de stat (nesustenabil). Bugetul public de pensii inregistreaza deficite in mod cronic, nu exista ani recenti cu excedente, ci doar unele surplusuri minore la inceputul anilor 1990.

“Raportul comisiei de experti arata foarte clar ca România sta pe o bomba cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situttii din Europa, cu o inrautatire brutala a raportului salariati-pensionari in doar 20 de ani si cu perspective deloc imbucuratoare”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

Acesta a precizat ca sistemul de pensii private pe care România l-a introdus cu succes in ultimii 2-3 ani este parte a solutiei acestor probleme. “Pilonul II de pensii private obligatorii nu trebuie vazut insa ca un cost, in ideea ca acum doar culege contributii de la buget si va plati pensii abia mai târziu.
Nu este un cost, ci o investitie in generatiile viitoare de pensionari, care de la sistemul de pensii de stat nu se pot astepta la o pensie decenta”, a spus presedintele APAPR.

Oficialul APAPR a subliniat ca inghetarea la 2% a contributiilor anul acesta a economisit o suma echivalenta de doar 5% din deficitul estimat pentru bugetul de pensii la nivelul intregului an. Sunt bani pe care bugetul si-i permite si care puteau fi investiti anul acesta cu rezultate de 14 – 15%, asa cum s-a intâmplat cu toti banii administrati de fondurile de pensii private obligatorii.

APAPR consideraca România trebuie sa revina la calendarul initial de contributii in Pilonul II, adica 3% in 2010, si nu 2,5%, inca de anul viitor, pentru a construi finantarea sistemului de pensii de maine.
“Dupa parerea mea, este inadmisibil ca, in numele aparentei rezolvari a situatiei de azi a sistemului de de asigurari sociale de stat, sa se arunce, cu ochii inchisi, o povara inca si mai mare pe spatele viitoarelor generatii. Nu pot accepta o asemenea abordare”, a mai afirmat presedintele APAPR.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. MOLNAR spune

    Prea usor au fost pensionati uni fortati, alti medical, si pensiile privilegiate au dat sistemul peste cap.Este inadmisibil ca un medic sa aiba pensie mai mica de 3-4 ori mai mic ca un procuror, politist, subofiter, magisrtat etc, care mai primesc si medicamentele pe gratis.Facultatea de medicina era de 6 ani, la zi nu la fara frecventa unde multi au devenit cu diplome care au ajutat sa fie procuror, magisrtat,etc.In sistemul de pensie este cea mai mare nedreptate, pentru ani de munca, scolarizare la acelasi nivel.Dar cine asculta un biet pensionar?????????NIMENI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.