SUA vor amplasa baze militare în Georgia

În 2015, in Georgia vor aparea baze militare americane, a anuntat marti ziarul georgian Rezonansi. În opinia expertilor, nu este exclus ca presedintele georgian Mihail Saakasvili sa fi primit asigurari in acest sens din partea secretarului de stat american, Hillary Clinton, in timpul intrevederii avute luni, de la New York.

Mai mult decât atât, potrivit ziarului georgian, Pentagonul a finalizat deja elaborarea acestui proiect. Amplasarea pâna in 2015 a unor baze militare americane pe teritoriul Georgiei este promovata de un grup de congresmeni republicani, iar elaborarea proiectului este coordonata chiar de fostul vicepresedinte al SUA, Dick Cheney.

Forma finala a documentului va fi gata in 2010 si va fi prezentata peste un an in fata Congresului. Daca documentul va fi aprobat si daca va fi incheiat un acord cu partea georgiana – lucru care nu poate fi pus la indoiala – constructia bazelor va fi finalizata deja in 2014-2015, iar in Georgia vor fi desfasurati circa 25.000 de militari americani.

Potrivit informatiilor preliminare, proiectul Pentagonului prevede crearea unei baze maritime si a doua baze terestre, exact câte are Rusia in Abhazia. Problema privind amplasarea de baze militare americane in Georgia ar fi putut fi discutata in timpul intrevederii mentionate dintre Clinton si Saakasvili, prezent la New York pentru a participa la cea de-a 64-a Adunare Generala a ONU, insa amanuntele discutiei lor sunt cunoscute doar unui cerc restrâns de persoane, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit informatiilor dezvaluite jurnalistilor, Saakasvili ar fi primit asigurari ca SUA vor depune toate eforturile pentru a stopa procesul de recunoastere a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud.

Ziarul rus aminteste ca exact in ajunul intrevederii de la New York cotidianul turc Milliyet notase ca Ankara ar putea recunoaste independenta Abhaziei in schimbul recunoasterii de catre Moscova a suveranitatii Ciprului de Nord. Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat american pentru problemele Europei si Eurasiei, care a prezentat jurnalistilor, la finalul intrevederii Clinton-Saakasvili, extrase din stenograma corespunzatoare, a pus accentul tocmai pe problemele teritoriale ale Georgiei.

Dna secretar de stat a dat clar de inteles ca SUA nu intentioneaza sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud si vor face tot posibilul ca nici alte tari sa nu le recunoasca. Dupa cum stiti, la ora actuala, in afara de Rusia, independenta acestor regiuni a fost recunoscuta doar de Nicaragua si Venezuela„, a declarat Gordon, subliniind ca scopul final este de „a vedea Abhazia si Osetia de Sud reintegrate in Georgia”.

Hillary Clinton considera ca „acest lucru este posibil prin majorarea atractivitatii Georgiei, prin dezvoltarea valorilor democratice”, ceea ce va transforma tara „intr-un magnet pentru fostii refugiati”. „În pofida presiunilor din partea Rusiei, care incearca sa obtina recunoasterea acestor republici pe plan global, 99% din comunitatea internationala nu le-a recunoscut. SUA lucreaza impreuna cu prietenii georgieni pentru a nu admite acest lucru”, a declarat Gordon.

Un asemenea sprijin ferm din partea dnei Clinton este in avantajul lui Saakasvili, care intentiona sa-si dedice discursul in fata Adunarii Generale a ONU problemei privind „ocupatia de catre Rusia a teritoriilor georgiene„.

Nu este exclus ca inainte de aceasta, delegatia georgiana sa sondeze atitudinea Turciei pe marginea problemei abhaze – ziarul Milliyet este unul dintre cele mai respectabile, iar articolele aparute in paginile sale nu sunt unele intâmplatoare, mai ales ca, in contextul recentelor incidente de la Marea Neagra, legate de arestarea de catre Georgia a unor nave si cetateni turci care au intrasera in porturile abhaze, relatiile dintre Ankara si Tbilisi au devenit unele tensionate.

Chiar daca Ministerul de Externe al Rusiei a negat informatiile din Milliyet, partea georgiana nu se multumeste cu aceasta, declarând deschis sa nu are incredere in afirmatiile departamentului de externe al statului rus.

De altfel, nici pretinsul ministru de externe al Abhaziei, Serghei Samba, nu considera realizabil scenariul dezvaluit de ziarul turc. „A existat o infirmare oficiala din partea Ministerului de Externe al Rusiei si nu avem motive sa nu-i dam crezare. Spre regretul nostru, este de asteptat ca Turcia sa nu recunoasca si din alte motive independenta Abhaziei: Turcia este membra a NATO, care are o atitudine negativa fata de independenta abhaza„, a declarat Samba.

Potrivit politologului georgian Paata Zakareisvili, printre „alte cauze” care ar determina Ankara sa nu recunoasca independenta Abhaziei se numara si aceea ca Turcia nu doreste o deteriorare a relatiilor cu Tbilisi.

„Turcia si-a schimbat deja fosta pozitie pe marginea Ciprului de Nord. Daca comunitatile turca si greaca se vor intelege si se va ajunge la integrarea Turciei in UE, nu este exclus ca Ankara sa-si revoce chiar recunoasterea Ciprului de Nord”, considera Zakareisvili. În ceea ce priveste amplasarea in Georgia a unor baze militare americane, spre deosebire de expertii militari georgieni, care considera ca „acest lucru corespunde intereselor nationale ale tarii„, politologul se intreaba in ce masura are nevoie Washingtonul de aceste baze.

De fapt, o asemenea necesitate nu exista. La ora actuala, SUA isi realizeaza cu succes, prin intermediul Turciei, toate obiectivele militare din regiune.

În afara de aceasta, este evident ca SUA doresc acum o detensionare a relatiilor cu Rusia, iar aparitia in Georgia a unor baze militare americane ar amplifica tensiunile. Totusi, nimic nu poate fi exclus„, conchide Zakaresvili.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.