Văduva lui Stieg Larsson acuză

– Eva Gabrielsson este una din femeile cele mai compatimite din lume. Eva este vaduva lui Stieg Larsson, autorul trilogiei Millennium, care a murit de un infarct inainte de a cunoaste succesul operei sale la care sotia lui este acum martora.

– Nu toti stiu ca cea care i-a fost partenera de viata, timp de 32 de ani, ziaristului suedez nu a primit niciun ban din romanele scrise de el.

Beneficiile se ridica deja la 24 milioane de euro„, spune inciudata Eva. Vaduva lui Larsson i-a denuntat pe cei care fac trafic cu opera fostului ei sot si este practic imposibil sa nu te solidarizezi cu aceasta femeie amabila si zâmbitoare, noteaza ziarul El Pais. Întâlnirea a avut loc la hotelul Hesperia din Madrid.

Ne-a insotit Ewa Tures, „ziarist de investigatie criminala si colega a lui Stieg timp de 11 ani„, si care face acum oficiu de prietena si de sustinatoare a Evei. Gabrielsson si-a umplut o farfurie cu fructe decojite, mai ales portocale (cel putin in Spania au gust, spune ea zâmbind) si gusta din toate felurile de brânza mai ales din La Mancha.

Arhitecta in vârsta de 54 de ani, Eva a venit la Madrid sa primeasca premiul Observatorio care se acorda celor care lupta pentru eradicarea violentei impotriva femeilor. Fapt ce a suscitat urmatoarea intrebare: „De unde credeti ca a venit interesul pentru aceasta tema?” Iar micul dejun continua cu o dezvaluire uimitoare.

„La 14 ani când se afla intr-un camping, Stieg a fost martor la violarea unei fete de prietenii lui. Câteva zile mai târziu a intâlnit-o pe strada si s-a apropiat sa-i ceara iertare pentru ca nu a impiedicat cele intâmplate, dar ea l-a respins. Mereu s-a simtit vinovat. Este un lucru care l-a marcat profund si poate de aceea…”

Urmatoarea intrebare se impunea de a la sine: „De ce nu v-ati casatorit?” „Am spus si am repetat acest lucru de mii de ori: Stieg scria despre grupuri de extrema dreapta, era amenintat. Nu ne-am casatorit pentru siguranta mea, pentru nu figura in niciun registru civil. Mi-am dat seama ca acest lucru imi va face probleme la cinci luni dupa moartea sa. A trebuit sa-i trimit tatalui sau, cu care aproape ca nu tinea legatura, un inventar al bunurilor sale. Putin mai târziu am aflat ca vânduse drepturile de ecranizare a trilogiei Millennium. Asa ca mi-am inghitit durerea, mi-am amânat doliul si am angajat o confruntare in care sa dovedesc ca se face trafic cu mostenirea lui Stieg„.

Eva nu il iarta pe tatal si pe fratele lui Larsson, beneficiari ai mostenirii sale. „Cel mai groaznic a fost când au vrut sa puna mâna pe computerul lui Stieg, care se afla in posesia mea si când mi-au cerut jumatate din apartamentul pe care ei l-au mostenit si care masoara doar 56,5 de metri patrati”.

Nu iarta nici editura care a publicat Millennium -„legea este lege mi-au spus cei de acolo„-, si nici Expo, revista fondata de Larsson si care primeste finantare de la tatal scriitorului. Le reproseaza ca nu au ridicat vocea in apararea ei, cum a facut in schimb revista antifascista Searchlight, la care a colaborat Larsson si care a lansat un apel pe site-ul supporteva.com, prin care s-au strâns deja 7.000 de euro pentru Eva de la cititorii solidari.

Gabrielsson, care are nevoie de tratament, calatoreste prin lume si participa la omagiile aduse celui care i-a fost tovaras de viata timp de peste trei decenii. Care ar fi alternativa? Din partea lor sau a editurii nici nu vrea sa auda.

Nu am nimic de ce sa ma rusinez. Ceilalti, da„. Si ultima intrebare, poate cea mai asteptata de fanii de pretutindeni ai trilogiei Millennium. „Ce se va intâmpla cu cea de-a patra carte, aflata in stadiu de manuscris si care se afla in posesia Evei? „Nu vreau sa-i prostituez mostenirea, ma voi gândi atunci când voi avea o idee stralucita. Sunt insa dovada vie, la un an de la moartea lui Stieg, ca exista multi barbati care urasc femeile„.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.