EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Viaţa povestită de micul „slumboy”, Azharrudin, într-o carte autobiografică

0

Propulsat sub luminile rampei de filmul câstigator al opt premii Oscar, „Slumdog Millionaire”, Azrahuddin, 11 ani, isi povesteste viata agitata din ultimul timp intr-o carte in care eroul are trasaturile cartierului sarac unde a crescut, unul dintre cele mai mari bidonville-uri din Asia, relateaza AFP.

La peste sase luni de la entuziasmul pentru filmul regizorului britanic Danny Boyle, „Slumboy” incearca sa dea o dimensiune umana unei povesti incredibile, fara sa realizeze „o poveste de succes” in stil american”, spune Muhsinne Ennaimi, ziarist francez stabilit la Bombay, care a redactat textul.

Cartea, povestita la persoana intâi, va aparea joi, 24 septembrie, in Franta si, cu aceasta ocazie, tânara vedeta va veni la Paris cu mama lui. Azharrudin Mohammed Ismail isi aminteste de castingul care i-a schimbat viata si in care a fost ales sa interpreteze rolul tânarului Salim, fratele personajului principal din film. El mersese acolo sperând numai sa vada starurile de cinema.

Povestea sa, reconstituita in zeci de convorbiri la Bombay si in satul unde traieste cu familia, Maharashtra (vest), de ziaristul de la RFI, este si cea a cartierului Dharavi, unul dintre cele mai mari bidonville-uri din Asia si in care a fost turnat filmul, adevarat oras in inima Bombayului.

Peste jumatate din cele 18 milioane de locuitori ai marelui oras locuiesc in bidonville-uri, in case mici cu acoperis din bambus sau tabla, fara apa curenta, in mijlocul canalelor de scurgere si al gropilor de gunoi.

În timp ce cealalta mica vedeta din film, Rubina Ali, 9 ani, si-a povestit deja basmul intr-o carte intitulata „Slumgirl Dreaming: My Journey to the Stars” (Visul unei fete din biodonville-uri: Calatoria mea spre stele), Azharuddin descrie viata zilnica intr-un cort gaurit, musonul care aduce mari pagube, zgomotul, mirosurile, tântarii…

Nu este o carte care se complace in evocarea mizeriei umane. Oamenii din bidonville-uri, in pofida conditiilor de viata socante – cele mai grele care pot fi intâlnite in India -, nu traiesc victimizându-se permanent. Este mai degraba o carte optimista!„, declara pentru AFP Muhssine Ennaimi.

„Traind intr-un bidonville, aduni o cantitate impresionanta de cunostinte”, adauga el. La lansarea filmului, povestea unui orfan care a crescut intr-un bidonville din Bombay si care câstiga la emisiunea „Cine vrea sa câstige milioane?”, unii critici indieni i-au acuzat pe occidentali ca au o viziune stereotipa despre tara lor.

Potrivit ziaristului, „Slumboy” nu-si propune sa-l idealizeze pe cel ce putea ajunge muncitor cu ziua, vânzator de cartoane ca tatal sau sau cautator in gunoaie. „Am vrut doar sa arat in ce stare de spirit esti atunci când traiesti in bidonville„, explica el.

Este cu adevarat extraordinar ca cineva fara relatii, care provine din patura cea mai saraca din India, ajunge sa joace intr-un film recompensat cu opt premii Oscar. Trebuie ca aceasta ocazie sa-i foloseasca la ceva„, spune Muhssine Ennaimi.

Regizorul britanic Danny Boyle a virat bani in contul unei fundatii pentru a asigura Rubinei Ali si micului Azharrudin educatie si locuinta. Din iulie, baiatul traieste cu familia intr-un spatiu de 23 m2, in centrul Bombayului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.