“Casa Verde” – 37 de proiecte, depuse în ultima etapă a programului

În cadrul celei de-a doua etape si ultima din acest an a Programului “Casa Verde” au fost depuse, pâna la data de 24 septembrie, un numar de 37 de proiecte, a declarat joi (24 septembrie 2009) Alina Clont, responsabil in cadrul Biroului de Presa al Agentiei Fondului de Mediu (AFM).

“Pâna astazi (n.r.joi) in ultima etapa din acest an a Programului “Casa Verde” au fost depuse 37 de dosare. Solicitantii mai pot trimite pe adresa Ministerului Mediului proiecte inclusiv pâna la data-limita, prevazuta pentru 30 septembrie 2009”, a afirmat reprezentantul AFM.

În privinta tipului de proiecte pentru care s-au trimis solicitari, purtatorul de cuvânt al AFM a mentionat ca abia dupa data-limita se va cunoaste acest aspect.
“Din data de 1 octombrie se vor deschide dosarele de proiecte primite, si abia atunci vom evalua exact pentru ce domenii s-au trimis solicitari”, a explicat Alina Clont.

Aceasta a adaugat ca sumele necheltuite in cele doua etape ale programului “Casa Verde” vor fi reportate pentru etapele ce urmeaza sa fie programate in 2010.

Conform datelor oficiale ale Agentiei, programul de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, a avut o prima etapa, derulata in perioada 15 iulie – 14 august 2009, interval in care unitatile administrativ-teritoriale (UAT) au depus 151 proiecte, aflate in acest moment in procedura de analiza.

“Casa Verde” reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Potrivit Ministerului Mediului, programul se va derula in doua etape, iar finantarea se va face din Fondul de Mediu.

Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat in data de 18 mai a.c, in Monitorul Oficial. Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totala, in care este inclusa atât racordarea la sistemul termic, cât si TVA-ul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pâna la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori.
Ghidul conceput de Ministerul Mediului se adreseaza autoritatilor administrativ-teritoriale si autoritatilor locale care au in gestiune unitati de invatamânt, camine de batrâni etc, dar si asociatiilor de proprietari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata